Το Σαλαμινίων Βήμα είναι μια έντιμη προσπάθεια, ανιδιοτελής, που αξίζει την στήριξή σας.

Γράφει ο Πάνος Καλουδάς..
…Ποιος μπορούσε να υποψιαστεί την τραγωδία που του φύλαγε η μοίρα. Όταν επιβιβάζονταν, σε κείνο το πλοίο- θάνατο. Στον Ελληνικό »Τιτανικό» όπως χαρακτήρισαν το ναυάγιο εκείνο.. Το Ο\Γ »Ηράκλειο» απέπλευσε από το λιμάνι της Σούδας των Χανίων, με προορισμό τον Πειραιά, στις 7 Δεκεμβρίου 1966 στις 20.00 ώρα Ελλάδος. Κάτω από εξαιρετικά δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Με ανέμους που ξεπερνούσαν και τα 9 μποφόρ Με 171 επιβάτες και 73 άνδρες πληρώματος. Πλοίαρχος ο Εμμανουήλ Βερνίκος. Και ενώ έπλεε, μέσα σε ισχυρό πλευρικό κυματισμό στο Μυρτώο πέλαγος, Στη θαλάσσια περιοχή της Φαλκονέρας,το τελευταίο όχημα που φορτώθηκε ένα ψυγείο 5 τόνων με πορτοκάλια, άρχισε να χτυπάει με δύναμη τους πλευρικούς καταπέλτες. Προφανώς γιατί δεν ήταν καλά δεμένο το φορτηγό, από την βιασύνη του απόπλου. Με τις προσκρούσεις, στα τοιχώματα ένας καταπέλτης υποχώρησε. Γιατί κι αυτός δεν ήταν επαρκώς ασφαλισμένος με τους πέντε πίρους Σύμφωνα με μαρτυρίες επιζώντων, αυτός άρχισε σταδιακά να υποχωρεί. Ώσπου έπεσε στη θάλασσα μαζί με το όχημα. Με την πτώση, το πλοίο επανήλθε και πάλι σε κάποια θέση. Συνεχίζοντας το ταξίδι του για 18-20 λεπτά ακόμα. Όμως από το τεράστιο άνοιγμα που δημιούργησε η πτώση του καταπέλτη,τα νερά που εισχωρούσαν σ’αυτό είχαν ήδη καθορίσει την τύχη του Το πλοίο αμέσως στη 1.59 πμ εξέπεμψε σήμα κινδύνου. »Χάνομεν δεξιά πόρτα γκαράζ. Θέσις πλοίου άκρως επικίνδυνος» Στις 2.05 εκπέμπει πάλι SOS Στίς 2.12 ο παράκτιος σταθμός της Βάρης λαμβάνει το τελευταίο απεγνωσμένο σήμα »Βυθιζόμεθα» Το πλοίο αυτό πήρε μαζί του στα 500 μέτρα που άγγιξε βυθό, 247 ανθρώπους. Όπως έγραψαν εννέα χρόνια μετά τα »Ρεθεμνιώτικα Νέα» <<Μόλις στις 15 Δεκεμβρίου του 1975 ανακοινώθηκε ο ακριβής αριθμός των θυμάτων του ναυαγίου.247 νεκροί. Το πλοίον του Τυπάλδου »Ηράκλειον ταξιδεύοντας με σφοδρή θαλασσοταραχήν βυθίστηκε ανοιχτά της Φαλκονέρας παρασύροντας στον θάνατο 247 ανθρώπους.>> Ήταν μια από τις μεγαλύτερες τραγωδίες που κατεγράφησαν στην ναυτική ιστορία της χώρας μας.
Αυτή αποτέλεσε και το κύκνειο άσμα μιας από τις μεγαλύτερες ναυτικές εταιρείες της Ευρώπης Αυτή του Τυπάλδου..
Σαν σήμερα λοιπόν. 8 Δεκέμβρη του 1966 λίγες ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα εκείνης της χρονιάς, η χώρα είχε βυθισθεί στο πένθος.. αυτά για να θυμόμαστε πτυχές της ιστορίας μας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί αφου εγκριθεί πρώτα απο τον διαχειριστή για την αποφυγή υβριστικού η προσβλητικού περιεχομένου.