Το Σαλαμινίων Βήμα είναι μια έντιμη προσπάθεια, ανιδιοτελής, που αξίζει την στήριξή σας.

 

Ας καλέσουμε τον αναγνώστη να έλθει μαζί μας  σε μια βόλτα στην νότια ακτή του κόλπου της Σαλαμίνας, την λεγόμενη παραλία του Αιαντείου, από την διασταύρωση του Αιαντείου μέχρι το τέλος της στις καφετέριες του ΝΑΤΟ.

Μία καταπληκτική , μεγάλη  (πάνω από 3 χιλιόμετρα) παραλία, γεμάτη αρμυρίκια, άλλοτε βραχώδης και άλλοτε με ψιλό βότσαλο. Μια παραλίες με γωνιές για όλα τα γούστα. Και για μοναχικό μπανάκι,  για οικογένειες, αλλά και για καφέ, ποτάκι  και βραδινή έξοδο.

Πάμε λοιπόν βόλτα στην παραλία του Αιαντείου. Ποτέ δεν ήταν αυτό που λέμε «οργανωμένη παραλία», εκτός από το  κέντρο  στην Μενεμένη και τις καφετέριες στο ΝΑΤΟ.

Το Καλοκαίρι φιλοξενεί κυρίως  οικογένειες με παιδάκια.

Τον Χειμώνα όμως ;

Και εδώ έρχεται η αιτία ετούτης εδώ της γραφής.

Τον Χειμώνα λοιπόν η μεγάλη και όμορφη αυτή παραλία γίνεται ΑΔΙΑΒΑΤΗ ! Παρατημένη από τους αρμοδίους, βασίζεται μόνον στην ιδιωτική πρωτοβουλία (πρωτοβουλία παντελώς ανεξέλεγκτη όμως). Ιδιωτική πρωτοβουλία σε ΔΗΜΟΣΙΑ ΑΚΤΗ; Που πρέπει να είναι προσπελάσιμη σε όλους τους πολίτες ;;; Μήπως εδώ υπάρχει κάτι  παράξενο, αν μη τι άλλο;

Οι χειμωνιάτικες μπόρες  περνάνε από τα αδιαμόρφωτα πρανή, χαράζουν ολόκληρα  χαντάκια (βαθειά και επικίνδυνα), φέρνουν το χώμα  στην ακτή, απογυμνώνουν την στεριά αλλά δεν μένουν εκεί. Τα αρμυρίκια δέχονται κι αυτά την επίθεση  των βρόχινων νερών από την μία αλλά και του βοριά από την πλευρά της θάλασσας, απογυμνώνονται οι ρίζες  τους και σιγά σιγά , χωρίς στήριξη πλέον, γέρνουν κουρασμένα και πέφτουν..

Ο ίδιος βοριάς  φέρνει ότι σκουπίδι κυκλοφορεί μέσα στον κόλπο και το στοιβάζει στην ακτή (πρόσφατο παράδειγμα τα κορμοδέματα από την πλημύρα της Κινέττας ).

Η ιδιωτική πρωτοβουλία από την άλλη αρπάζει ένα πριόνι και κόβει ότι νομίζει ότι ενοχλεί, (η και για άλλους λόγους), χωρίς καμία επίβλεψη από κάποιον αρμόδιο.

Πρόχειρα οδοφράγματα από τα κομμένα η πεσμένα αρμυρίκια κάνουν την παραλία αδιάβατη σε πολλά σημεία (σε κάποιες περιπτώσεις  όχι συμπτωματικά, αλλά με προφανή σκοπό να δημιουργηθεί ένα άβατο στην «παραλία ΜΑΣ» ….

Σε όλα αυτά ας προστεθούν και οι δεκάδες πρόχειροι μώλοι, που έμειναν  και ασυντήρητοι από τότε που (παράνομα) φτιάχτηκαν, με τα σίδερα να εξέχουν αφού η θάλασσα έχει ξεπλύνει το τσιμέντο, άλλοι μάλιστα και μισογκρεμισμένοι.  Ένα άσχημο θέαμα για τον επισκέπτη αλλά και ένας μεγάλος κίνδυνος για τους κολυμβητές, ειδικά τα μικρά παιδιά.

Δεν διεκδικούμε ειδικότητα  στο να προτείνουμε λύσεις.

Ο κοινός νους όμως λέει ότι :

–  Τα πρανή της ακτής χρειάζονται στήριξη. Με λιθοδομή;  Με τοίχους; Άλλων θέμα είναι να πράξουν. Το θέμα είναι πως χρειάζονται στήριξη ΑΜΕΣΑ!

– Οι μώλοι πρέπει είτε  να επισκευαστούν , είτε να απομακρυνθούν! Να μείνουν έτσι όμως  δεν γίνεται (και προφανώς κάποιοι αρμόδιοι θα έχουν και αστική ευθύνη σε περίπτωση ατυχήματος).

– Μία προστασία της ακτής από τον κυματισμό (κυρίως των βοριάδων) που απογυμνώνει την παραλία είναι επίσης απαραίτητη. Κορμοί ; Μπλόκ;  Οι αρμόδιοι θα κρίνουν..

– Και επι τέλους  ας  τεθεί ένα σαφές πλαίσιο κανόνων  για την λειτουργία και την χρήση της παραλίας και ας ενημερωθούν επίσημα και ξεκάθαρα οι σχετικοί εξωραϊστικοί σύλλογοι.

Μέτρα αυτονόητα, τα οποία όμως δεν λαμβάνονται!

Να υποθέσουμε ότι αρμόδιος φορέας  για τις ακτές είναι το Λιμενικό και οι υπηρεσίες του.

Ακόμη κι έτσι όμως , ο Δήμος και η Περιφέρεια έχει (πρέπει να έχει !) την αρμοδιότητα να πιέσει για να διορθωθούν πολλά κακώς κείμενα, σε μία παραλία που αντί να είναι κόσμημα, βρίσκεται σε απαράδεκτη κατάσταση.

Μία σκέψη θα ήταν να λάβει πρωτοβουλία ο Δήμος, να συγκαλέσει μία σύσκεψη μεταξύ των υπηρεσιών του Λιμενικού, των τοπικών εξωραϊστικών συλλόγων  και κάποιων αρμοδίων επιστημόνων, ώστε να τεθούν κατ αρχάς τα θέματα.

Όπως έχει πει και ο Αριστοτέλης , χωρίς να  προσδιοριστεί το πρόβλημα , δεν μπορεί να υπάρξει λύση.

Για το «ΣΑΛΑΜΙΝΙΩΝ ΒΗΜΑ»

Μάνος Κιλημάντζος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί αφου εγκριθεί πρώτα απο τον διαχειριστή για την αποφυγή υβριστικού η προσβλητικού περιεχομένου.