Το Σαλαμινίων Βήμα είναι μια έντιμη προσπάθεια, ανιδιοτελής, που αξίζει την στήριξή σας.

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΑΝΟΣ  ΚΙΛΗΜΑΝΤΖΟΣ

Έγιναν την Τρίτη 3 Δεκεμβρίου τα εγκαίνια της έκθεσης ΜΑΣΚΕΣ από την συλλογή του Γιώργη Μελίκη, που φιλοξενήθηκε στην αίθουσα Μπόγρη του Δημαρχείου Σαλαμίνας.

Η έκθεση θα κρατήσει μέχρι  και τα 10 Δεκεμβρίου (ελεύθερη είσοδος  με ώρες λειτουργίας 09.00-13.30 και 17.00 – 20.00).

Μία εντυπωσιακή πραγματικά έκθεση, με μάσκες από δρώμενα κάθε γωνιάς της Ελλάδος, αλλά και των Βαλκανίων.

Περνάς μπροστά από εκφράσεις της παράδοσης , όπως κάθε τόπος την βιώνει και την διατηρεί. Οι συμβολισμοί, τα πανηγύρια, οι τελετές για καλή σοδειά, οι εκφράσεις αποτροπής κάθε  κακού είναι εκεί και περιμένουν να τους κοιτάξεις κατάματα, αποκρυπτογραφώντας  το νόημα κάθε μάσκας.

Το Λύκειο Ελληνίδων Σαλαμίνας μέσω της προέδρου κας Σακελλαρίου-Δελημιχάλη  έπιασε το νήμα από την εξαιρετική Αντιπεριφερειάρχη Βάσω Θεοδωρακοπούλου-Μπόγρη που πάλεψε και πέτυχε την ένταξη αυτής της εκθέσεως στις εκδηλώσεις του Δήμου Σαλαμίνας, ο Δήμος Σαλαμίνας  με πάντα ανοιχτούς τους δέκτες του , μας παρουσίασαν το μεράκι του Ερευνητή και συλλέκτη  Γιώργη Μελίκη .

Του Γιώργη Μελίκη  ο οποίος μετά τις παρουσιάσεις  των ομιλητών, εξήγησε πολλά από αυτά που μας περιτριγύριζαν στην αίθουσα και παρουσίασε  ένα 20λεπτο βίντεο απ’ όπου παρέλασαν οι τοπικές παραδόσεις οι σχετιζόμενες με τις μάσκες κάθε τόπου.

Πριν από την  παρουσίαση του Γιώργη Μελίκη, η κα Νάνσυ Χαρμαντά (ιστορικός και καθηγήτρια χορού) συντόνισε   δυο εξαιρετικές παρουσιάσεις. Μία  σχετικά με τις ζωόμορφες  και μία σχετική με τις ανθρωπόμορφες μάσκες.

Η  ανθρωπολόγος του χορού κα Ρένα Λουτζάκη έκανε  την παρουσίαση  με  τίτλο «Βλέποντας τον κόσμο του χορού μέσα από το «καούκι». Σκέψεις ενός ντιβιτζή από το Νέο Μοναστήρι» .

Ο δε συγγραφέας λαογράφος Τάκης Μπάϊτσης  μίλησε για τους γενίτσαρους με τίτλο  « Ο πρόσωπος της Νάουσας»

Την εντυπωσιακή πράγματι παρουσίαση της εκθέσεως, έκλεισε ανταλλαγή αναμνηστικών  μεταξύ των παραγόντων της εκδήλωσης, ενώ στους παριστάμενους προσφέρθηκαν μελομακάρονα και αναψυκτικά.

Συνίσταται η επίσκεψη  στην έκθεση ! Θα είναι μία όμορφη ανάμνηση για κάθε επισκέπτη.

Για το «ΣΑΛΑΜΙΝΙΩΝ ΒΗΜΑ»

Ρεπορτάζ -φωτογραφίες  Μάνος Κιλημάντζος

 

Φωτογραφίες :  https://photos.app.goo.gl/mY9rCY2AKyjkU47o8

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί αφου εγκριθεί πρώτα απο τον διαχειριστή για την αποφυγή υβριστικού η προσβλητικού περιεχομένου.