Το Σαλαμινίων Βήμα είναι μια έντιμη προσπάθεια, ανιδιοτελής, που αξίζει την στήριξή σας.

 

Γράφει ο Μάνος Κιλημάντζος

Σήμερα το πλάνο λέει επίσκεψη στην αρχαία Μεσσήνη.

Η διαδρομή γεμάτη από ποταμάκια, νερά, όμορφες εικόνες :

Φωτογραφίες : https://photos.app.goo.gl/J2ZoqFJ4fqepaxDUA

Η διαδρομή περνάει από τον Μελιγαλά. Έξω από το χωριό …. η πηγάδα…
Γεμάτος ο τόπος μας από μαρτυρίες παρουσίας Αδερφοφάδων.

Ασχέτως παρατάξεως αδερφοφάδων… Λύπη και σιωπή! Τίποτε άλλο!
Και επι τέλους φτάνω στον προορισμό μου !

Είναι ένα διάσελο ανάμεσα σε δύο βουνά που από μακριά φωνάζει ότι εδώ μπορείς να οχυρωθείς και να σταματήσεις στρατιές και στρατιές!

Ε, αυτό έκαναν και οι Μεσσήνιοι. Έστησαν οχυρωματικό τείχος θεόρατο ανάμεσα στα δυο βουνά και άφησαν μια πύλη για διέλευση.

Το βλέπεις από μακριά και η εικόνα είναι εντυπωσιακή! Αυτή είναι η Αρκαδική Πύλη που βλέπει βορειοδυτικά (Η Λακωνική πύλη που βλέπει προς ανατολάς δεν σώζεται). Περνάς μέσα από την αρχαία πύλη και λίγο πιο κάτω βρίσκεσαι στην αρχαία Μεσσήνη.

Είχαν λοιπόν κόντρα οι Μεσσήνιοι με τους Σπαρτιάτες. Μεγάλη κόντρα! Δυο Μεσσηνιακοί πόλεμοι έγιναν (και αργότερα ένας ακόμη , μικρότερης σημασίας) που οι ανίκητοι Σπαρτιάτες ζορίστηκαν πάρα πολύ. Και οι δυο πόλεμοι κέντρο τους είχαν την Ιθώμη. Την αρχαία Μεσσήνη!

Μετά την ήττα των Μεσσηνίων στον πρώτο πόλεμο οι Σπαρτιάτες κατεδάφισαν τα πάντα εκεί και πήραν τους Μεσσήνιους ως είλωτες.

Με τον δεύτερο πόλεμο , επανάσταση των Μεσσηνίων με τον ήρωα τους Αριστομένη (τον μόνο που νίκησε τους αήττητους Σπαρτιάτες) οι εξεγερμένοι έφεραν σε απίστευτα δύσκολη θέση τους Σπαρτιάτες. Πολυετής πολιορκία της ανοικοδομημένης Ιθώμης και τελικά η λύση δόθηκε με διαπραγματεύσεις.

Οι πολιορκούμενοι απεχώρησαν με όλα τους τα υπάρχοντα και τις οικογένειές τους. Κατέληξαν σύμμαχοι των Αθηναίων, ορισμένοι μάλιστα έγιναν περίοικοι στην Αθήνα και τους υπόλοιπους τους εγκατέστησε ως αποίκους στην Ναύπακτο ενώ άλλοι πέρασαν στην Σικελία όπου ίδρυσαν ως αποικία την Μεσσήνη (Μεσσίνα σήμερα).

Οι Σπαρτιάτες μετά την αναχώρηση των Μεσσηνίωνξανα κατεδάφισαν τα πάντα στην Ιθώμη.

Η πόλη ξαναχτίζεται από τον Θηβαίο Επαμεινώνδα μετά την νίκη του στα Λεύκτρα επί των Σπαρτιατών στους ύστερους κλασσικούς χρόνους(369 π.χ.) ως Μεσσήνη, προς τιμήν της προ Δωρικής θεοποιημένης βασίλισσας της , Μεσσήνης (υπάρχει και σχετικός ναός στην πόλη) και από τότε κατοικήθηκε συνεχώς στην Ελληνιστική περίοδο, στην Ρωμαιοκρατία , ακόμη και στην Βυζαντινή εποχή.
Μπαίνω λοιπόν μέσα ανυποψίαστος για το τι θα αντικρύσω και βρίσκομαι εμπρός σε μία μεγαλούπολη!

Μία έκταση ανάλογη (ίσως και μεγαλύτερη) της αρχαίας Ολυμπίας που έχει τα πάντα! Θέατρο, αγορά με κιονοστοιχία , Αρτεμίσιο, ναός Μεσσήνης, ναός Ίσιδος , Ασκληπιείο (τεράστιο!), βοηθητικά κτίρια και στο τέλος της κατηφορικής πλαγιάς… ένα στάδιο ! Επιβλητικό, με τα προπύλαιά του , τις στοές του, τις κερκίδες του, τον στίβο του χωρισμένο σε δυο μέρη. Ακόμη και ίχνη Ρωμαϊκής έπαυλης υπάρχουν.

Δεν μπορώ παρά να εντυπωσιαστώ ολοκληρωτικά από αυτό που βιώνω. Μπορεί η χρονολογία της πόλης να μην είναι του άμεσου Ιστορικού ενδιαφέροντός μου , αφού είμαι οπαδός της προϊστορίας και της αρχαϊκής περιόδου, αλλά εδώ μιλάμε για ζωντανή Ιστορία!

Ανάμεσα στα πολλά και θαυμαστά , φτάνω και στην υπόγεια και ασφυκτική φυλακή που κλείστηκε ο Φιλοποίμην ο Μεγαλοπολίτης , ένας από τους μεγαλύτερους στρατηγούς των ύστερων κλασσικών χρόνων. Φυλακίστηκε και σκοτώθηκε από Έλληνες ! Κι εδώ Αδερφοφάδες……… δυστυχώς ….

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A6%CE%B9%CE%BB%CE%BF%CF%80%CE%BF%CE%AF%CE%BC%CE%B7%CE%BD_%CE%BF_%CE%9C%CE%B5%CE%B3%CE%B1%CE%BB%CE%BF%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%AF%CF%84%CE%B7%CF%82

Μετά από 3 ώρες περιοδεία (και λίγες ήταν) και κάμποσα λίτρα ιδρώτα, ξεκουράζομαι λίγο στην καφετέρια και αναχωρώ.

Τι μεγάλη διαφορά μέσα στον ίδιο νομό; Από την μια η αδιαφορία των χωριατών, αλλά και των αρχών, και το υπογραμμίζω αυτό, για την κληρονομιά του Νέστορα (θα τα πούμε σε άλλη δημοσίευση αυτά …) και από την άλλη πραγματική φροντίδα και αγάπη των ντόπιων για την αρχαία πόλη τους!

Ντροπή στους μεν, χίλια μπράβο στους δε!

Φωτογραφίες:
Αρχαία Μεσσήνη : https://photos.app.goo.gl/OLaoCAA0Tial1Jqu2

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί αφου εγκριθεί πρώτα απο τον διαχειριστή για την αποφυγή υβριστικού η προσβλητικού περιεχομένου.