Το Σαλαμινίων Βήμα είναι μια έντιμη προσπάθεια, ανιδιοτελής, που αξίζει την στήριξή σας.

Πριν από 40.000 χρόνια οι Νεάντερταλ, που ζούσαν εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια σε Ευρώπη και Ασία, εξαφανίστηκαν. Μικρό ποσοστό τους επιβίωσε λίγες χιλιάδες χρόνια παραπάνω σε απομονωμένα μέρη. Οι Νεάντερταλ δεν ξεπερνούσαν στο σύνολό τους τα 70.000 άτομα και συνήθως ζούσαν διασκορπισμένοι σε διάφορα μέρη.Ορισμένοι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι μικρές ομάδες Νεάντερταλ ήταν περισσότερο ευάλωτες σε οποιαδήποτε κίνδυνο και κλιματική αλλαγή. Όταν οι Homo Sapiens μετανάστευσαν μαζικά από την Αφρική στην Ευρώπη,αναμενόμενα εξόντωσαν τους Νεάντερταλ. Σύμφωνα όμως με τον Κριστ Βάεσεν, επικεφαλής του ολλανδικού Πανεπιστημίου Τεχνολογίας του Αϊντχόβεν, και την ερευνητική του ομάδα, οι λόγοι εξαφάνισης των Νεάντερταλ ίσως είναι άλλοι. Σε σχετική δημοσίευση που έκαναν στο περιοδικό PLoS One, βασιζόμενοι σε υπολογιστικές προσομοιώσεις για την ανάλυση πιθανών σεναρίων, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι μάλλον οι ίδιοι οι Νεάντερταλ ευθύνονται για τη μοίρα τους εξαιτίας τριών παραγόντων: της ενδογαμίας, που συσσωρεύει σταδιακά επικίνδυνες γενετικές μεταλλάξεις λόγω σεξουαλικής επαφής μεταξύ συγγενών, της δυσκολίας εύρεσης κατάλληλου συντρόφου λόγω του μικρού πληθυσμού και των περιορισμένων επιλογών και, τέλος, λόγω του παράγοντα κακή τύχη, δηλαδή ασυνήθιστα πολλοί θάνατοι μέσα σε μια χρονιά εξαιτίας μιας φυσικής καταστροφής. Ο επιστήμονας Βάεσεν παραδέχθηκε πως είναι εντυπωσιακό ότι οι Νεάντερταλ εξαφανίσθηκαν τόσο γρήγορα μετά την μαζική εισροή του Homo sapiens στην Ευρώπη. Από την άλλη όμως, ανέφερε πως «η εξαφάνιση τους μπορεί να είχε συμβεί έτσι κι αλλιώς. Είναι μια φυσική διαδικασία, τα είδη εξαφανίζονται». Η μελέτη βασίζεται σε ένα υποθετικό μοντέλο και δεν μπορεί να αποδείξει, βέβαια, αν οι Homo Sapiens ήταν τελείως «αθώοι» για την εξαφάνιση των Νεάντερταλ….

Διαβάστε όλο το άρθρο: http://www.mixanitouxronou.gr/nea-meleti-theorei-oti-oi-neantertal-exafanistikan-logo-kakis-tychis/?fbclid=IwAR1HpmwPq2QHBE_veDbKrWthCy3ZNnh98Ydw6TYPDpgD4eFDvUy8e_geHK0

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί αφου εγκριθεί πρώτα απο τον διαχειριστή για την αποφυγή υβριστικού η προσβλητικού περιεχομένου.