Το Σαλαμινίων Βήμα είναι μια έντιμη προσπάθεια, ανιδιοτελής, που αξίζει την στήριξή σας.

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΑΝΟΣ ΚΙΛΗΜΑΝΤΖΣΟΣ

Υπάρχουν πολλές πινακίδες καταστημάτων (και διαφημιστικές επίσης) που βρίσκονται κάθετα στο πεζοδρόμιο, εξέχουν της οικοδομικής γραμμής και γενικά αντίκεινται στον σχετικό νόμο (ακόμη και τα σχετικά πανώ η λάβαρα θεωρούνται παράνομα).

Ανταποκρινόμενοι στην σχετική πρόσκληση του Δημάρχου Σαλαμίνας,  πολλοί ελεύθεροι επαγγελματίες, καταστηματάρχες παραβρέθηκαν στην συνάντηση που έγινε την Τρίτη  το βράδυ στην αίθουσα Μπόγρη, για να ενημερωθούν και να συζητήσουν το καθεστώς των πινακίδων των καταστημάτων , αλλά και των διαφημιστικών που δεν είναι τοποθετημένες κατά τον νόμο και δημιουργούν μια αναρχία (αλλά και κινδύνους για τους πολίτες).

Η συμμετοχή των καταστηματαρχών ήταν ενδεικτική του ενδιαφέροντός τους  για το θέμα.

Ο Δήμαρχος αφού χαιρέτησε τους παριστάμενους, έκανε την σχετική ενημέρωση.

Υπάρχει απόλυτη αναρχία στο θέμα αυτό, που πρώτον αντίκειται στον σχετικό νόμο (ο νόμος είναι ο 2946/2001 για όποιον ενδιαφέρεται να ενημερωθεί επίσημα), αλλά κατά δεύτερον δημιουργεί πολύ κακή εικόνα στον πολίτη αλλά και στον επισκέπτη του νησιού.

Όπως είπε ο δήμαρχος, είναι τώρα η κατάλληλη  στιγμή για αποφάσεις. Για να αλλάξουμε την εικόνα του νησιού μας. Αυτή είναι μία πρώτη  δράση ακολουθούμενη από πολλές άλλες  που θα γίνουν άμεσα για την βελτίωση αυτής της εικόνας της Σαλαμίνας.

Τον επόμενο χρόνο (2500 χρόνια από την ναυμαχία!) το νησί θα δεχτεί πολύ μεγάλο αριθμό επισκεπτών (μέχρι και αρχηγούς κρατών), άρα πρέπει να είμαστε έτοιμοι.

Μετά την εισήγηση του δημάρχου, αλλά και της προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Σαλαμίνας, ακολούθησε συζήτηση με το κοινό και απαντήθηκαν κάπως πιο εξειδικευμένες περιπτώσεις.

Κάποιοι ρώτησαν ποιες ακριβώς πινακίδες είναι παράνομες και ζήτησαν παραδείγματα.

Μάλιστα ο δήμαρχος επέμεινε στο γεγονός ότι δεν ζητάει ομοιομορφία. Ζητάει απλά την συμμόρφωση με τον νόμο, ο οποίος σε γενικές γραμμές ορίζει ως παράνομες  τις κάθετες πινακίδες, και τις ευρισκόμενες στα πεζοδρόμια (εξαιρούνται οι πινακίδες φαρμακείων και βενζινάδικων , για χρηστικούς λόγους).  Η πινακίδα δεν πρέπει να εξέχει του ιδεατού ορίου του συγκεκριμένου κτίσματος. Αυτό πρέπει να έχουν υπ όψιν οι καταστηματάρχες σε γενικές γραμμές.

Υπήρξαν βεβαίως και οι σχετικές διαμαρτυρίες για κάποιες περιπτώσεις, υπήρξαν και απόψεις που υποστήριξαν ότι η βελτίωση του νησιού μπορεί να αρχίσει από άλλους τομείς.

Σε αυτά ο δήμαρχος απάντησε πως δεν είναι λογικό να επικαλούμαστε  άλλα προβλήματα (τα οποία κατά το δυνατόν αντιμετωπίζονται, η δρομολογείται η αντιμετώπισή τους) για να μην κάνουμε τίποτε.

Το 2020 είναι μία ευκαιρία, είπε. Όταν τελειώσουν οι γιορτές θα μας αφήσουν κληρονομιά μία καλύτερη Σαλαμίνα.

Μία σημαντική παράμετρος που έθιξε ο δήμαρχος είναι η εξής :

Ο νόμος υπάρχει ! Ήδη έχουν γίνει πολλές καταγγελίες στο Υπουργείο και την περιφέρεια. Θα μπορούσε σαν δημοτική αρχή να μην θίξει το θέμα  και να αφήσει τα κλιμάκια της Περιφέρειας να έρχονται και να επιβάλουν βαρύτατα πρόστιμα (τα οποία εισπράττονται ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ, έστω και μέσω των αρμοδίων ΔΟΥ). Ο Δήμος δεν θέλει να φαίνεται καλός και να μην κάνει την δουλειά του (άλλως τε η μη συμμόρφωση με τον νόμο θεωρείται παράβαση καθήκοντος και έχει συνέπειες και για τον Δήμο).

Ο Δήμος Σαλαμίνας όμως δεν «πατάει» επάνω στον νόμο! Παίρνει την ευθύνη και θέλει την συνεργασία των επαγγελματιών ώστε η συμμόρφωση των πινακίδων να γίνει ομαλά, για να εξυπηρετηθούν και οι επαγγελματίες, αλλά και να τηρηθεί ο νόμος.

Σαν χρονικό περιθώριο για την συμμόρφωση των επαγγελματιών, ο δήμαρχος όρισε τον Φεβρουάριο του 2020. Έτσι θα περάσουν και οι γιορτές , περίοδος κατά την οποία οι επαγγελματίες περιμένουν να δουλέψουν (χρονικό όριο που τίθεται ανεπίσημα και δεν επιφέρει κάποιου είδους ευθύνης στον Δήμο,  αφού ο  νόμος ισχύει εδώ και πολλά χρόνια, άρα η εφαρμογή του δεν έχει χρονικούς περιορισμούς).

Ο Δήμος προτίθεται να ενεργοποιήσει την Τεχνική του υπηρεσία, ακόμη και υπερωριακά, ώστε ο κάθε καταστηματάρχης που πιθανόν να έχει αμφιβολίες για την νομιμότητα της πινακίδας του, να μπορεί με μία απλή φωτογραφία να παίρνει την απάντηση από υπεύθυνη πηγή.

Δεν θα γίνουν εξαιρέσεις. Ο νόμος θα ισχύσει για όλους. Πάντα με συνεννόηση και επικοινωνία για διευκόλυνση των εμπλεκομένων, αλλά θα ισχύσει.

Στην συνέχεια παρενέβη και η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, δίνοντας κάποιες απαντήσεις σε σχετικές ερωτήσεις. Επεσήμανε πως πρέπει να ακολουθείται ο νόμος, ώστε να αποφεύγουμε τις συχνές επισκέψεις των κλιμακίων του Υπουργείου με ότι αυτές συνεπάγονται…

Ο Δήμαρχος έκλεισε την συνάντηση συνοψίζοντας:

  • Είναι ανάγκη να συναποφασίζουμε για τα όποια βήματα χρειάζονται (η και απαιτούνται κατά τον νόμο) για να αλλάξουμε το νησί μας σε διάφορους τομείς.
  • Ο Δήμος θα είναι αρωγός και συνεργάτης.
  • Τέτοιες συναντήσεις θα γίνουν και για άλλα θέματα που απασχολούν .
  • Θα φτιαχτεί κανονισμός , σε συνεργασία με την κα Παπαγγελή, που θα ορίζει το καθεστώς των διαφημίσεων, ώστε να εκλείψει το «τσίρκο» που βλέπουμε συνεχώς .

Για το «Σαλαμινίων Βήμα»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί αφου εγκριθεί πρώτα απο τον διαχειριστή για την αποφυγή υβριστικού η προσβλητικού περιεχομένου.