Το Σαλαμινίων Βήμα είναι μια έντιμη προσπάθεια, ανιδιοτελής, που αξίζει την στήριξή σας.

 

Ένα προσκύνημα..

Μάνος Κιλημάντζος – ΓΓ της Ένωσης Βουρλιωτών Μικράς Ασίας

Ημέρα Τέταρτη

Το ξύπνημα και η ετοιμασία για αναχώρηση από το ξενοδοχείο με βρήκε να αισθάνομαι παράξενα. Από την μία η χαρά που θα ξαναβρεθώ στα Βουρλά των πατέρων  μου και από την άλλη κάπως … «άδειο» μετά την χθεσινή μυσταγωγία στα τέλια του Μουσελέ…

Όπως και να’χει, έχω πολλή δουλειά σήμερα. Γυρίζω σελίδα λοιπόν. Σήμερα είναι μία καινούργια μέρα!

Όσο πλησιάζουμε στα Βουρλά έχω αποκτήσει την συνήθεια να αφουγκράζομαι τους συνταξιδιώτες. Συνήθως όταν αναγγέλλεται η άφιξη  στον κόμβο για τα Βουρλά μία παράξενη σιωπή βασιλεύει για λίγα δευτερόλεπτα. Αυτό συμβαίνει κάθε φορά, ακόμη κι αν πολλοί συνταξιδιώτες δεν είναι Βουρλιώτες…

Δεν αποτέλεσε εξαίρεση κι αυτή η άφιξη…..

Περάσαμε από την Σκάλα, δείξαμε πράγματα Ελληνικά στους συνταξιδιώτες, το μέρος που ήταν το σπίτι των Τενεκίδηδων (θείων του Γιώργου Σεφέρη, όπου πέρναγε τα καλοκαίρια  του), τον καφενέ του Μπατή, το ερείπιο του Αγίου Νεκταρίου (μόνιμο αίτημά μας να ανακατασκευαστεί και να γίνει πολιτιστικό κέντρο για τους Βουρλιώτες και από τις δυο πλευρές του Αιγαίου), χαιρετήσαμε άλλη μία φορά τον Φετίχ και ανηφορίσαμε για τα κυρίως Βουρλά.

Φτάσαμε στην γνωστή πλατεία, αρχίσαμε την ξενάγηση. Παζάρι Μάλκατζα, το δέντρο του μαρτυρίου του Αγίου Νεκτάριου του Βουρλιώτη, ο Ντερές, οι Ελληνικές συνοικίες, τα δυο μεγάλα τζαμιά (Γενί και Εσκί τζαμί , που σημαίνει Καινούργιο και παλιό τζαμί) και κατάληξη στο Φαρδύ Σοκάκι με τα Ελληνικά αρχοντικά  που σιγά σιγά ανακαινίζονται (μετά από κάτι λιγώτερο από 100 χρόνια…..) δίνοντας στον δρόμο μία άλλη όψη! Καλλιτεχνική θα έλεγα. Μου θυμίζει μία μικρή Μονμάρτρη. Και με κάνει να αισθάνομαι οικεία (αν μπορεί να με κάνει κάτι να αισθανθώ πιο οικεία από όσο αισθάνομαι στο σπίτι μου! ). Τελειώνουμε την βόλτα μέσα από τα αρχοντικά του Γενί Μαχαλά (κάπου εκεί ήταν και το σπίτι των Κιλημαντζαίων! Βρε γιαγιά Μαρία , δώσε μου ένα σημάδι από εκεί ψηλά! Αισθάνομαι ότι περνάω από μπροστά χωρίς να ξέρω…).

Η υπόλοιπη ομάδα είναι ελεύθερη για καμία ωρίτσα, μέχρι εγώ και ο Φώτης να  συναντηθούμε για έναν καφέ με τον Αρίφ τον φίλο μας και την κα Sendef και τον κο Uluc που ήθελαν να μας δουν.

Η κα Sendef, σύζυγος πρώην αντινομάρχη Σμύρνης έχει μετατρέψει το αρχοντικό των Κωνσταντινίδηδων στο Φαρδί σοκάκι σε μουσική ακαδημία και ο κος Uluc έχει γράψει βιβλίο για τα Εγγλεζονήσια. Θέλουν στοιχεία από εμάς και θέλουν επικοινωνία με την Ένωση Βουρλιωτών. Ανταλλάξαμε βιβλία, δώσαμε πληροφορίες  (παράξενο να ζητάνε οι Τούρκοι κάτοικοι πληροφορίες από τους ξεριζωμένους Βουρλιώτες. Φαινομενικά παράξενο, αλλά απόλυτα εξηγήσιμο αν σκεφτεί κανείς πως ότι αρχείο υπήρχε ….το κάψανε!).

Η ώρα πέρασε και έχουμε ραντεβού με τον Δήμαρχο των Βουρλών! Παίρνουμε μαζί και τους Τούρκους φίλους, συναντάμε την υπόλοιπη ομάδα και ο Δήμαρχος μας δέχεται στο αμφιθέατρο του Δημαρχείου.

Είναι νέος δήμαρχος. Μιλάμε, εξηγούμε, του λέμε για τις προηγούμενες επαφές μας με τον Δήμο και τι θέλουμε από αυτούς ( η επιμονή μας κάποτε θα αποδώσει ! Οι Βουρλιώτες με κάποιον τρόπο θα βρουν την άκρη να ξαναγυρίσουν στην πατρίδα  τους ! ). Θέλουμε τον Αγιο Νεκτάριο της Σκάλας πολιτιστικό κέντρο. Θέλουμε το Φαρδύ σοκάκι  κάτω από την επίσημη ονομασία του να αναφέρεται και ως  «Φαρδύ Σοκάκι». Προσπαθούμε να βάλουμε την Ελλάδα όπου μπορούμε!

Τον προσκαλέσαμε και στον χορό της Ένωσης  στις 24 Νοεμβρίου. Για να δούμε…

Η αναχώρηση από τα Βουρλά μας γέμισε τις μπαταρίες.

Η στάση στον Τσεσμέ για βόλτα (και επίσκεψη στον Άγιο Χαράλαμπο , μουσείο και εκθεσιακό κέντρο τώρα) απλά μας φέρνει στην ώρα της αναχώρησης για  Χίο όπου περιμένοντας  το πλοίο για Πειραιά πήραμε το μεζεδάκι μας στο αγαπημένο κάθε φορά «Τζιβαέρι» και να δεχτούμε την επίσκεψη των υπέροχων κυριών του Μικρασιατικού Συλλόγου ΦΑΡΟΣ ΒΑΡΒΑΣΙΟΥ (αδελφό σωματείο και  με κοινή δράση από το παρελθόν).

Τελειώσαμε !  …… Για φέτος !

Ήδη το μυαλό είναι στο ταξίδι του επόμενου χρόνου, γιατί δεν μπορούμε να κρατηθούμε για πολύ καιρό μακριά από τα Βουρλά ΜΑΣ !

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί αφου εγκριθεί πρώτα απο τον διαχειριστή για την αποφυγή υβριστικού η προσβλητικού περιεχομένου.