Το Σαλαμινίων Βήμα είναι μια έντιμη προσπάθεια, ανιδιοτελής, που αξίζει την στήριξή σας.

Γράφει ο Μάνος Κιλημάντζος

Την Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου, έγινε στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής πολιτικής, στο λιμάνι του Πειραιά, μία συνάντηση μεταξύ της ηγεσίας της Δ.Α.Λ. και του καθηγητή αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κου Γιάννου Λώλου, υπεύθυνου για τις ανασκαφές στο Μυκηναϊκό ανάκτορο των Κανακίων Σαλαμίνας , αλλά και της ενάλιας ανασκαφής στο αρχαίο λιμάνι του Αμπελακιού  Σαλαμίνας.

Από πλευράς Δ.Α.Λ. μας  υποδέχτηκαν στα γραφεία τους ο διοικητής της  Δημόσιας Αρχής Λιμένων κος Δημοσθένης Μπακόπουλος, ο Γεν. Διευθυντής κος Γιαννάκος, η κα Ζωή Πεντότη, διευθύντρια παρακολούθησης  έργων και ο κος Καλπάκης, αρχαιολόγος και προϊστάμενος για την ανέλκυση των ναυαγίων.

Την συνάντηση κάλυψε η εφημερίδα μας «ΣΑΛΑΜΙΝΙΩΝ ΒΗΜΑ», με τους Φίλιππο Καρακώστα και Μάνο Κιλημάντζο.

Στο σημείο αυτό χρήσιμο είναι να υπενθυμίσουμε  ότι ο καθηγητής Λώλος ανέσκαψε τμήμα  δημόσιου κτιρίου στην θαλάσσια οχύρωση της πόλεως της Κλασσικής Σαλαμίνας, στον μυχό του όρμου Αμπελακίων , που βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας , λόγω της ανόδου της στάθμης των υδάτων.

Την ίδια περίπου χρονική περίοδο άρχισε και η Δ.Α.Λ. τις εργασίες ανέλκυσης των πολλών  ναυαγίων και εγκαταλελειμμένων  σκαφών στον περιβάλλοντα θαλάσσιο χώρο του Τύμβου των Σαλαμινομάχων.

Ήταν λοιπόν μοιραίο αυτοί οι δύο φορείς να συναντηθούν και γιατί όχι , να συνεργαστούν !

Και εμείς είμαστε ευτυχείς που είμαστε παρόντες και καταγράφουμε  αυτήν την πολλά υποσχόμενη  συνεργασία.

Μετά το καλωσόρισμα, ο κος Μπακόπουλος  έκανε διάφορες ερωτήσεις στον καθηγητή κ. Λώλο για να ενημερωθεί για την πορεία και τους σκοπούς της ανασκαφής.

Με την σειρά του ο καθηγητής  επεσήμανε την προσπάθεια οριοθέτησης του αρχαίου λιμένα (η ακτογραμμή έχει μεταβληθεί σήμερα, λόγω της ανόδου της στάθμης των υδάτων, πράγμα που κάνει την έρευνα πολύ δυσκολότερη , κοστοβόρα και χρονικά μεγαλύτερη), αλλά πλέον ξέρουμε τα όρια του αρχαίου λιμένα, από το 2016.

Υπογράμμισε ότι προσδοκά την συνεργασία με την Δ.Α.Λ., στην κοινή προσπάθεια, ανάδειξης, καθαρισμού, εξωραϊσμού αυτού του σημαντικού για την Ελλάδα (και όχι μόνον) χώρου!

Παρέδωσε στον κο Μπακόπουλο και τα τελευταία τεύχη της εκδόσεως ΕΝΑΛΙΑ (θέματα αρχαιολογίας) και τα τελευταία τεύχη του ετήσιου περιοδικού ΑΚΑΜΑΣ  για τα αρχαιολογικά θέματα της Σαλαμίνας.

Εξήγησε και περιέγραψε τα ευρήματα της φετινής  ανασκαφής , περιέγραψε λεπτομερώς την οχύρωση, μεγάλο μέρος της οποίας βρίσκεται κάτω από το νερό, σε μικρό ευτυχώς βάθος (1 – 1,5 μέτρα μέσα στην λάσπη του πυθμένα). Σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών και τον καθηγητή θαλάσσιας γεωλογίας κο Γ.Παπαθεοδώρου , τα έτη 2016/17/18 , εντοπίσθηκαν πολλοί «στόχοι» μέσα στην λάσπη και μέσα στον όρμο αλλά και στα στενά που έγινε η περίφημη ναυμαχία.

Ως «στόχος» ορίζεται κάθε γεωφυσική  ανωμαλία στον βυθό που χρήζει  περαιτέρω έρευνας. Δεν είναι κατ ανάγκην κάποιο εύρημα, είναι όμως θέμα διερεύνησης, η οποία πρέπει να γίνει προσεκτικά  και χωρίς να καλλιεργούνται μεγάλες προσδοκίες πριν διαπιστωθεί με ακρίβεια περί τινων πρόκειται.

Με την σειρά του ο διοικητής κ. Μπακόπουλος περιέγραψε  τους στόχους της Δ.Α.Λ. για την Σαλαμίνα, ιεραρχώντας  την προσπάθεια σε τρεις στόχους:

1ος στόχος  η απομάκρυνση 65 (εξήντα πέντε !) ναυαγίων  και εγκαταλελειμμένων σκαφών από την περιοχή.

2ος στόχος η απομάκρυνση  των ρύπων (μπάζα, τοξική λάσπη, ξύλα, καρφιά και άλλα υλικά)

3ος στόχος  η απόδοση του χώρου καθαρού και διαθέσιμου  για την αρχαιολογική έρευνα.

Στην ερώτηση του κου Καλπάκη για το εάν η αρχαιολογική έρευνα  επικεντρώνεται  μονο στον όρμο του Αμπελακίου , ο κος Λώλος  απήντησε ότι προς το παρόν  δεν υπάρχει δυνατότητα διεύρυνσης  του πεδίου της έρευνας, δεδομένων και των περιορισμένων οικονομικών πόρων που συνδράμουν την προσπάθεια, αλλά και της δυσκολίας  που παρουσιάζει η ανασκαφή κυρίως με την αποστράγγιση (πάντα προσωρινή και εξαιρετικά δύσκολη και χρονοβόρα) των υδάτων από το πεδίο της έρευνας.

Μάλιστα επεσήμανε ότι η οικιστική και βιομηχανική επέκταση των τελευταίων ετών έχει σαν αποτέλεσμα την εξαφάνιση πολλών τμημάτων της  αρχαίας οχύρωσης και της πόλης, όπως το παραθαλάσσιο τείχος  το οποίο  είχε εντοπίσει από το 1932  Αμερικανική αρχαιολογική αποστολή.

Επομένως ο χώρος της έρευνας ορίζεται  στον μυχό του όρμου, από την άκρα του Τύμβου και προς Δυσμάς, γύρω από τον Τύμβο, την άκρα της Κυνόσουρας αλλά και κάποιους «εν γένει στόχους» .

Οι επικεφαλής της Δ.Α.Λ. έκαναν πολλές ακόμη ερωτήσεις στον καθηγητή ώστε να υπάρχει η κατά το δυνατόν  ενδελεχέστερη ενημέρωση και ενημερώθηκε για τον προγραμματισμό των δύο επόμενων χρόνων.

Η συζήτηση κατόπιν περιεστράφη  στα οικονομικά δεδομένα  της αρχαιολογικής έρευνας.

Εντύπωση έκανε στους παριστάμενους  το  ότι η έρευνα βασίζεται κυρίως στην ιδιωτική πρωτοβουλία και ότι ενώ το 2018  υπήρξε μία καλή χορηγία  (από ιδιώτη εφοπλιστή το όνομα του οποίου είναι στην διάθεσή μας), φέτος η χορηγία έπεσε στο 1/3 της περσινής και πάλι από ιδιώτες (κυρίως για την αγορά εξοπλισμού όπως  οι υδατοφράκτες, τα καύσιμα των αντλιών,  αναλώσιμα , αλλά και εργατικά) . Και μιλάμε για λίγες χιλιάδες ευρω !  (Και αυτά τα μεγέθη είναι στην διάθεσή μας).

Δύσκολη η αποστολή του αρχαιολόγου! Και γι αυτό ο κος Μπακόπουλος ενδιαφέρθηκε να βοηθήσει , όχι μόνον από τον προϋπολογισμό της  Δ.Α.Λ. γι αυτόν τον σκοπό ανέθεσε στον κο Καλπάκη να συνεργαστεί με τον καθηγητή σχετικά), αλλά και διεγείροντας  τους τοπικούς παράγοντες , ιδιώτες  να συνεισφέρουν στην προσπάθεια ανάδειξης του τόπου τους.

Δεδομένο θεώρησε ο καθηγητής Λώλος ότι κάθε χρηματική ενίσχυση  θα πάει κατ ευθείαν στο Ινστιτούτο Εναλίων Αρχαιολογικών Ερευνών, για την συγκεκριμένη αρχαιολογική έρευνα, έτσι ώστε να υπάρχει πλήρης διαφάνεια στα περί τα οικονομικά.

Και έχοντας γνωρίσει τον καθηγητή δεν θα περιμέναμε τίποτε λιγώτερο από αυτό!

Ακολούθως η κα Πεντότη ρώτησε εάν ο Δήμος Σαλαμίνος συμμετέχει στην προσπάθεια και ο κος Λώλος  ενημέρωσε για το ενδιαφέρον του νέου δημάρχου κου Γ.Παναγόπουλου, ο οποίος επισκέφτηκε τον χώρο της ανασκαφής, ενδιαφέρθηκε για την πορεία της και είναι σε επαφή με τον καθηγητή ώστε να διευκολύνει με όποιον τρόπο κριθεί πρόσφορος την έρευνα.

Σε συνέχεια των παραπάνω, ο κος Μπακόπουλος και ο καθηγητής Λώλος θα έλθουν σε επαφή με τον νέο αντιδήμαρχο Αμπελακίου, κον Λένη ώστε να οργανωθεί η αποκομιδή μπάζων από τα πέριξ του αρχαιολογικού χώρου και των τειχών της αρχαίας πόλης , όπου αυτά ακόμη υφίστανται.

Για την καλύτερη  οργάνωση όλων αυτών  ορίστηκε ο κος Καλπάκης ως σύνδεσμος μεταξύ της Δ.Α.Λ. , του καθηγητή κ. Λώλου και του Δήμου Σαλαμίνας.

Μετά από όλα αυτά, τον λόγο έλαβε ο κος Μπακόπουλος, ο οποίος ενημέρωσε ότι σε λίγες μέρες αρχίζουν  οι εργασίες στην Κυνόσουρα, με προτεραιότητα  την κατασκευή δρόμου για την εύκολη πρόσβαση στο νταμάρι, τον φωτισμό του χώρου και την απομάκρυνση των σκουπιδιών που έχουν επί χρόνια συσσωρευτεί  εκεί, ώστε να αρχίσουν  οι εργασίες ανέλκυσης και σε αυτόν τον χώρο.

Εδώ χρειάζεται η προσοχή σου αγαπητέ αναγνώστη !

Περι την 15η με 22α Σεπτεμβρίου που θα αρχίσουν οι εργασίες , θα γίνει καθαρισμός  του χώρου του Τύμβου και της Κυνόσουρας  από εθελοντικές ομάδες πολιτών.

Γίνεται λοιπόν έκκληση στους πολίτες της Σαλαμίνας να συμμετάσχουν σε αυτές τις ομάδες που θα σχηματιστούν.

Και εννοείται πως το ΣΑΛΑΜΙΝΙΩΝ ΒΗΜΑ θα είναι εκεί! Όχι μόνον για να καλύψει την προσπάθεια, αλλά και για να προσφέρει χέρια !

Θα επανέλθουμε σε αυτό το θέμα γιατί πιστεύουμε πως οι πολίτες  πρέπει να έχουν απαιτήσεις  από τις Αρχές, αλλά ταυτόχρονα οφείλουν να επωμίζονται και το χρέος τους  στον χώρο που ζουν .

Η συνάντηση τελείωσε. Η εντύπωση που μας άφησε όμως είναι πως …. Μόλις άρχισε !!!

Είναι υποχρέωση μας να στηρίξουμε  την προσπάθεια αυτή . Είναι μοναδική  ευκαιρία  για την αλλαγή  που θέλουμε στην Ιστορική περιοχή του Αρχαίου λιμένα .

Ο  κ. Μπακοπουλος και όλοι η ομάδα της Αρχής Λιμένων είναι κάτι διαφορετικό,  σε πρόγραμμα ,διάθεση  αλλά κυρίως αποτελέσματα …

Υπουργείο, Αρχαιολόγοι, Πολίτες και Δήμος  μπορούν να κάνουν τον χώρο  των Σαλαμινομάχων  πόλο έλξης για τον υπόλοιπο κόσμο !

Και εμείς από το ΣΑΛΑΜΙΝΙΩΝ ΒΗΜΑ  θα είμαστε εκεί ! Πάντα δίπλα τους!

ΜΑΝΟΣ ΚΙΛΗΜΑΝΤΖΟΣ   ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΚΑΡΑΚΩΣΤΑΣ 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί αφου εγκριθεί πρώτα απο τον διαχειριστή για την αποφυγή υβριστικού η προσβλητικού περιεχομένου.