Το Σαλαμινίων Βήμα είναι μια έντιμη προσπάθεια, ανιδιοτελής, που αξίζει την στήριξή σας.

Γράφει ο Μάνος Κιλημάντζος

ΕΛΕΝΗ Π. Καμάρι και κομμάτι της ναυτικής ιστορίας της ΥΔΡΑΣ 

Το 1939, σε ένα καρνάγιο της Σκιάθου πρωτοβράχηκε ένα όμορφο σκαρί. Ένα μεγάλο, κλασσικό, παραδοσιακό «πέραμα».
Είναι το ΕΛΕΝΗ Π. όπως κατέληξε στις μέρες μας.
4 αδέλφια ήταν! Το ΕΛΕΝΗ Π είχε καλό σόϊ ! Ήταν το «Καλή Τύχη», ο «Αγ. Ιωάννης» και η «Ελευθερία». Όλα κατεστραμμένα πια…
Διέσχισε θάλασσες και θάλασσες το ΕΛΕΝΗ Π. και από το 1972 δρομολογήθηκε στην μεταφορά εμπορευμάτων από Πειραιά προς Ύδρα. Μέχρι το 1998 δούλεψε πιστά την γραμμή. Και αφού αποσύρθηκε, παραχωρήθηκε στο Ιστορικό Αρχείο του Μουσείου Ύδρας για να συντηρηθεί σαν παραδοσιακό σκάφος με την πρωτοβουλία της επικεφαλής του Ιστορικού Αρχείου κας Ντίνας Αδαμοπούλου.
Την προσπάθεια κάποια στιγμή την χορήγησε και το Ίδρυμα Κωστόπουλου.
Το 2000 το σκαρί μεταφέρθηκε στο καρνάγιο των ΑφωνΚουπετώρη στην περιοχή Ρέστη στην Σαλαμίνα.
Μία νέα εποχή χάραζε για το ΕΛΕΝΗ Π.
Και από την στιγμή που χάραξε η νέα ελπίδα, την ίδια στιγμή έδυσε …
Το σκαρί ρημάζει από τότε περιμένοντας τις γραφειοκρατικές διαδικασίες και τα κονδύλια για την συντήρησή του. Περιμένει χωρίς αποτέλεσμα δυστυχώς !
Ο χρόνος δεν είναι ευγενικός για γερασμένα και παρατημένα στην μοίρα τους καράβια…
Το ΕΛΕΝΗ Π ρημάζει στην μέση του καρνάγιου και ταυτόχρονα δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα στην λειτουργίατου. Να θυμίσουμε εδώ το αυτονόητο. Ότι δηλαδή το καρνάγιο είναι επιχείρηση. Και οι ιδιοκτήτες του κερδίζουν την ζωή τους από αυτό….
Χρήματα δεν έρχονται. Αυτοψίες δεν έγιναν, η κι αν έγιναν δεν ελήφθησαν υπ όψιν. Δικαστικοί επιμελητές και αγωγές πάνε κι έρχονται από το καρνάγιο στις «αρμόδιες υπηρεσίες» αλλά τίποτε δεν γίνεται 19 χρόνια τώρα.
Τον περασμένο Σεπτέμβριο (2018), εν μέσω σφοδρής κακοκαιρίας, τα σαπισμένα πια ξύλα του ΕΛΕΝΗ Π παραδόθηκαν στον χρόνο. Το κακότυχο σκαρί κουράστηκε να περιμένει. Και παραδομένο πια θαρρείς, έγειρα από το βάρος του επάνω στα μπουντέλια του και πέθανε .

????????????????????????????????????

Ένα λείψανο πλέον που δεν επιδέχεται καμία συντήρηση η επισκευή. Ένα ρημάδι που περιμένει τις επίσημες αποφάσεις, «δεόντως πρωτοκολλημένες και χαρτοσημασμένες», για να υποδεχτεί την μπουλντόζα…
Δεν μπορεί καν να ψηφιοποιηθεί ώστε να αποτελέσει πηγή και αρχείο για μελλοντικούς (αλλά σπάνιους πλέον) καραβομαραγκούς όπως ζητούσε το ιστορικό Αρχείο Ύδρας.
Και μέσα σε όλα αυτά το καρνάγιο των Κουπετώρηδων έχει μπλέξει για τα καλά στα γρανάζια της κρατικής γραφειοκρατίας και αδιαφορίας.
Το απρόσωπο τέρας , υπό την σκιά των Υπουργείων Πολιτισμού αλλά και αυτού της Παιδείας ( ;; ), αλλά και άλλων «υπηρεσιακών παραγόντων» απλά δεν ασχολείται !
Πολλοί εμπειρογνώμονες έκαναν την προσπάθειά τους.
Άλλοι αξιόπιστοι, άλλοι με «πρωτοποριακές» προτάσεις (σε παραδοσιακό σκάφος… αν είναι δυνατόν !! ).
Τίποτε δεν φαίνεται ικανό να υπερνικήσει την τεράστια αδράνεια του κράτους-εχθρού των πάντων.
Κάθεται λοιπόν το κουφάρι του παραδοσιακού Περάματος χωρίς κανείς να μπορεί να επέμβει καθ οιονδήποτε τρόπο (θεωρείται παραδοσιακό άρα υπό ειδικό καθεστώς) και αγναντεύει!

-Αγναντεύει μία πλήρη «άπνοια».
-Αγναντεύει δικαστικούς επιμελητές να πηγαίνουν και να έρχονται ανεμίζοντας «χαρτιά».
-Αγναντεύει τους Κουπετώρηδες που δεν μπορούν να λειτουργήσουν την επιχείρησή τους σωστά , αφού μεγάλο μέρος της καταλαμβάνεται από το σάπιο σκαρί, για 19 χρόνια τώρα, χωρίς να έχουν πάρει την παραμικρή αποζημίωση (ο λαός γι αυτήν την κατάσταση λέει «χωρίς κέρδος κέρατα»).
-Αγναντεύει τα Υπουργεία να κάνουν το καθήκον τους. Δηλαδή … τίποτε!
Μία κατάσταση παράνοιας, αντάξια του σύγχρονου Ελληνικού κράτους….

Και το ΕΛΕΝΗ Π ;;;Θεός σχωρέστο πλέον!
Πήγαμε και βγάλαμε φωτογραφίες και μπορείτε να τις δείτε στο σύνολό τους στο https://photos.app.goo.gl/UGNo93axEbeE3CTh9

Λυπηθήκαμε, οργιστήκαμε , αναθεματίσαμε τους υπαίτιους.
Πέραν τούτου, ουδέν ! Ως συνήθως δηλαδή.
ΕΛΕΝΗ Π. συχώρα μας ! Είναι το μόνο που μπορούμε να ψελλίσουμε στο άτυχο σκαρί φεύγοντας….

 

  • Το Σαλαμινίων Βήμα επισκέφθηκε  το  Ιστορικό νησί της Υδρας , και σύντομα θα ανάρτηση ,  στην συνεχεία του άρθρου ,  Συνέντευξη  από τον ιδιοκτήτη της ΕΛΕΝΗ  Π κ. Δημήτριο  Βλαχόπουλο Καθώς και από την διευθύντρια του Ιστορικού Αρχείου Υδρας κ. Ντίνας Αδαμοπούλου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί αφου εγκριθεί πρώτα απο τον διαχειριστή για την αποφυγή υβριστικού η προσβλητικού περιεχομένου.