Το Σαλαμινίων Βήμα είναι μια έντιμη προσπάθεια, ανιδιοτελής, που αξίζει την στήριξή σας.

Γράφει ο Φιλιππος Καρακωστας

Όταν σου δίνουν  συνέντευξη νέα παιδιά σαν την  Αρετή και Ιωάννα Σπανομάρκου , με  ταλέντο ,  ήθος ,άλλα  αγάπη  για την Ελλάδα   … δεν μπορεί παρά  να είμαι  ιδιαίτερα χαρούμενος  , και είναι  τιμή για μένα και την εφημερίδα μας  .

Δυο νέα κορίτσια που το βιογραφικό τους έχει .. .. πολλές σελίδες και όχι τυχαία , μια και  δείχνει ότι με  αγάπη και πολύ  δουλειά  ,αλλά και το ιδιαίτερο ταλέντο τους…. προχωρούν και νομίζω  ότι θα πάνε πολύ …μακριά…

Αρετή και Ιωάννα , Σας ευχαριστώ  πολύ πραγματικά για τον χρόνο που θα μας διαθέσετε .

Αλήθεια …. πως προέκυψε η αγάπη σας για την μουσική ; Ποια τα μουσικά σας ακούσματα ως παιδιά;

Ι &Α …Πρώτα από όλα να σε ευχαριστήσουμε για το ενδιαφέρον σου, και είναι χαρά μας αυτή η συνέντευξη μαζί σου Φίλιππε !

Η μουσική μπήκε στη ζωή μας από το ραδιόφωνο! Κάθε πρωί, ξυπνούσαμε με τον Τσομπανάκο της ΕΡΤ, αυτή η μελωδία ήταν από τις Πρώτες που χαράχτηκαν στο νου μας. Το απόγευμα τρώγαμε με το ραδιόφωνο να παίζει έντεχνα και λαϊκά, και αρκετό Ζαμπέτα. Επίσης, μας άρεσαν πολύ και κάποιες κασέτες του πατέρα μας με PinkFloyd,  και άλλα ροκ τραγούδια. Η μητέρα μας επινοούσε διάφορα τραγούδια από όταν ήμασταν μωρά, αντί των γνωστών παιδικών τραγουδιών, ήταν η χαρά της! Ακόμα μας τραγουδάει καμία φορά, έχει εξαιρετική φωνή! Περιστασιακά, έβαζε Βιβάλντι και Καρλ Ορφ στο πικάπ, αλλά και Ξυλούρη, και παίζαμε με την βελόνα του δίσκου που γύριζε. Επίσης, στα ακούσματα μας, συνέβαλλαν οι δυο θείοι μας, που αγαπούσαν πολύ το ρεμπέτικο. Στις οικογενειακές γιορτές, παίζουν ακόμα και σήμερα ερασιτεχνικά μπουζούκι και κιθάρα. Αυτά ήταν τα πρώτα μας ακούσματα, και πιστεύουμε ότι κάπου κρύβονται όλα μέσα μας.

 

Φ.Κ  … Ποιες οι σπουδές σας στη μουσική;

Ι&Α Έχουμε και οι δύο Πτυχίο Αρμονίου, από το ωδείο του Φίλιππου Νάκα. Όταν οι γονείς μας είδαν ότι έχουμε κλίση στη μουσική, μας έγραψαν από πολύ μικρές στα μαθήματα, με δάσκαλο τον Μιχάλη Πετεβή, και του είμαστε ευγνώμονες, διότι την τάση που είχαμε να συνθέτουμε, δεν την περιόρισε, αλλά αντίθετα, είχε πάντα ενδιαφέρον, μετά το μάθημα, να ακούσει τι είχαμε γράψει και να μας ενθαρρύνει! Επιπλέον, είχε ενδιαφέρον να ακούσει κάποια ρεμπέτικα που είχαμε μάθει απ’εξω, ποτέ δεν μας πίεσε αποκλειστικά στα της κλασσικής μουσικής που ήταν στο πρόγραμμα σπουδών.

Και ο ίδιος αγαπούσε το παραδοσιακό και το λαϊκό τραγούδι. Μάλιστα, μας τραγουδούσε κάποιες δικές του συνθέσεις, με πολύ έντονο το Κυπριακό χρώμα, που μας συνάρπαζε. Επίσης, από εκείνον, μάθαμε τι σημαίνει οργάνωση μιας συναυλίας, κάτι που εκείνη την στιγμή δεν το καταλαβαίναμε, αλλά σαν σφουγγάρια τον παρακολουθούσαμε και μας έμειναν όλες του οι ενέργειες που αφορούν την διοργάνωση, την προετοιμασία και τον συντονισμό.

 

Φ.Κ  Είναι γνωστή η τελευταία  σπουδαία επιτυχίας σας για την  μουσική επένδυση στο θεατρικό έργο  του Κάρολου Ντίκενς «μια Χριστουγεννιάτικη Ιστορία»  και η βράβευση σας με το πρώτο βραβείο  σε έναν από τους μεγαλύτερους  διεθνείς μουσικούς  διαγωνισμούς  στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ, το GlobalMusicAwards. Μουσική για ενήλικες ή για παιδιά; Ποιοι είναι οι πιο «δύσκολοι» ακροατές;

Ι&Α  Θα λέγαμε ότι οι πιο δύσκολοι ακροατές είναι τα παιδιά! Δεν συμβιβάζονται με κάτι μέτριο, και πάντα θα πουν την αλήθεια. Ήρθαν στην παράσταση κάποια ανιψάκια μας, και κατόπιν την ίδια ημέρα πήγαν σε ένα μιούζικαλ. Τα είδαμε μετά από 2 εβδομάδες, και έλεγαν πως τους άρεσε πολύ η μουσική μόνο ένας ήχος δεν τους άρεσε από τα ηχητικά εφέ, και ήθελαν να είχε κι άλλα τραγούδια. Ενώ χαρακτηριστικά για το μιούζικαλ που είδαν λίγο μετά, ανέφεραν «τσίριζαν συνέχεια και ήθελα να κλείνω τα αυτιά μου».

Είναι αφοπλιστική η ειλικρίνεια των μικρών παιδιών! Προσωπικά συγκινούμασταν πολύ, όταν κάθε φορά στην παράσταση, τα παιδιά τραγουδούσαν φεύγοντας κομμάτια του έργου, ήταν η απόλυτη χαρά για εμάς, να ξέρουμε ότι τους άγγιξαν! Βέβαια, για όσους είδαν την σκηνοθεσία και την θεατρική μεταφορά της Κωνσταντίνας Νικολαΐδη, διαπίστωσαν ότι δεν ήταν διασκευασμένο για παιδιά, μάλιστα είχε πολλές σκηνές που εμείς θα χαρακτηρίζαμε σκληρές.

Όταν π.χ. έρχεται ο Σκρουτζ αντιμέτωπος με τον θάνατο του, σε συνδυασμό με την επιβλητική μουσική που επιλέξαμε για το σημείο, βλέπαμε ότι εφερνε δάκρυα σε κάποιους ενήλικες, άνδρες και γυναίκες. Τα παιδιά αντίθετα, σε εκείνες τις σκηνές, παρακολουθούσαν σιωπηλά με ορθάνοικτα τα μάτια, και όταν ξυπνούσε από τον βαρύ ύπνο ο πρωταγωνιστής(Θανάσης Κουρλαμπάς), του φώναζαν εκστασιασμένα  «είσαι ζωντανός!».

Το χρυσό μετάλλιο σε μια τόσο μεγάλη διοργάνωση, όπου από το βάθρο της έχουν περάσει προηγουμένως καλλιτέχνες με ράφια γεμάτα Grammy, το πανηγυρίσαμε πολύ. Ήταν για εμάς η πιο δυνατή υπογράμμιση, πως η μουσική όταν γίνεται με μεράκι, πάει κόντρα και στις δισκογραφικές κολοσσούς, και σε παραγωγές διάσημων θεάτρων. Και τολμούμε να πούμε πως αισθανθήκαμε και εθνικά υπερήφανες, καθότι δεν είναι συνηθισμένο να φτάνει κάποιος από την Ελλάδα σε αυτό το επίπεδο, καθότι ο ανταγωνισμός είναι τεράστιος.

 

Φ.Κ Η μετανάστευση δυστυχώς  είναι ανεξέλεγκτη και για πολλούς νέους αναγκαίο κακό ….για αυτούς και  την Πατρίδα  μας! Έχετε όλα τα προσόντα για να κάνετε μια σπουδαία καριέρα στο εξωτερικό .Υπάρχει κάποια σκέψη μετανάστευσης ;

Α&Ι  Προς το παρόν δεν υπάρχει κάποια σκέψη μετανάστευσης, παρότι και εμείς όπως και όλος ο κόσμος, βιώνουμε τις ίδιες δυσκολίες στην καθημερινότητα. Σκεφτόμαστε τους δικούς μας, σκεφτόμαστε την χώρα μας που δεν θέλουμε να την αφήσουμε να αποδεκατιστεί, ούτε να την εγκαταλείψουμε έρμαιο στα διεθνή συμφέροντα που περιμένουν σαν αρπακτικά να κόψουν ένα κομμάτι από το κουρασμένο της κορμί.

Μένουμε εδώ, και διαδηλώνουμε προσπαθώντας να αλλάξουν κάποια πράγματα, αλλά και αντίθετα στο ξεπούλημα ιστορίας και γής, και στεκόμαστε αλληλέγγυοι στον διπλανό μας και στον γείτονα μας που έχει ανάγκη. Μην ξεχνάτε, πολλοί που έφυγαν για οικονομικούς λόγους, άφησαν πίσω γερόντια με πενιχρή σύνταξη, που πασχίζουν να επιβιώσουν, και θα ήθελαν να ξέρουν, πως κάποιος πίσω, ρίχνει μια ματιά. 

Έχουμε γράψει και κάποια κείμενα/ απαγγελίες με τίτλο «Για Λίγες Σταγόνες Ευτυχίας», και «Υφαρπαγή Ονείρων», που περιλαμβάνονται στον κοινωνικό δίσκο μας «ΕΛΛΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΗ».Έκανε αίσθηση αυτός ο δίσκος στο εξωτερικό, και συγκίνησε όλους τους φιλέλληνες. Μάλιστα το συρτάκι «Πληθώρα» από τον δίσκο αυτό, χορευτικέ στους δρόμους του Παρισιού από τα Κίτρινα Γιλέκα, σε ένδειξη αλληλεγγύης. Έκαναν μάλιστα και σχετική ανάρτηση στα socialmedia. Αφού λοιπόν εκείνοι πιστεύουν σε εμάς όλους, δεν πρέπει κι εμείς, να πιστεύουμε σε αυτά που μπορούμε να κάνουμε ενωμένοι?

 

 

Φ.Κ  Έχετε συμμετάσχει με την μουσική σας  σε πολλούς καλλιτεχνικούς χώρους…ποιος χώρος έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον για εσάς…

Ι&Α  Όλοι  οι χώροι έχουν την ομορφιά τους. Και η δισκογραφία, που είναι μια πολύ δημιουργική διαδικασία, οι μαγικές στιγμές στο στούντιο με τις εκπληκτικές ερμηνείες των τραγουδιστών, που είναι το αποτύπωμα που αφήνεις στον χρόνο, καθώς ως ηχογράφημα, μπορεί να αποθηκευτεί, και να το ακούσεις ξανά και ξανά. Οι συναυλίες έχουν την ομορφιά της ψυχικής επαφής και της συμμετοχής του κοινού, γινόμαστε όλοι μαζί μια φωνή. Το θέατρο όμως είναι κάτι το ασύλληπτο. Συνδυάζει τόσες τέχνες μαζί, και ως δημιουργός, το να παρακολουθείς τις αυθόρμητες αντιδράσεις των θεατών από τα παρασκήνια, σε κάθε εναλλαγή μουσικής και συναισθημάτων, είναι ανεκτίμητο για εμάς.

Φ.Κ Ποια τα επόμενα σχέδια σας  ; Ετοιμάζετε κάτι αυτό το διάστημα ;

Ι&Α  Ετοιμάζουμε τον επόμενο λαϊκό μας δίσκο, με μελοποιήσεις σύγχρονων Ελλήνων ποιητών. Θα είναι ένας ελαφρολαϊκός δίσκος, με στοιχεία έντεχνα, που τον ετοιμάζουμε με μεγάλη αγάπη, θέλοντας να διαδώσουμε το έργο ποιητών και συγγραφέων από όλη την Ελλάδα, όπως πχ του Σωτήρη Λ. Δημητρίου από την Θεσπρωτία, που έχει βραβευτεί πολλάκις από την Ένωση Λογοτεχνών.

Πιστεύουμε ότι είναι η ώρα, να αναδειχθούν και πάλι οι ποιητές της χώρας αυτής, καθώς τώρα, τον καιρό της κρίσης, έχει ανθίσει και πάλι η ποίηση. Επιπλέον, γράφουμε μουσική για ένα νέο μιούζικαλ, αλλά και για την παιδική θεατρική παράσταση της Ελπίδας Μηναδάκη «ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΗΣ ΚΟΚΚΙΝΗΣ ΟΜΠΡΕΛΑΣ στον πίνακα «Η γέννηση της Αφροδίτης» του Μποτιτσέλι», που βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο. Όπως φαίνεται, η φετινή χρονιά θα είναι γεμάτη από μουσική για το θέατρο καλώς εχόντων των πραγμάτων!

 

Φ.Κ  Ιωάννα και Αρήτη παρά το νεαρό τις ηλικία σας έχετε ένα αξιοζήλευτο βιογραφικό που έχει σημαντικές διακρίσεις εντός και εκτός Ελλάδος , που  προσωπικά μου έκανε φοβερή εντύπωση …..Που σκοπεύετε να φθάσετε την Ελληνική μουσική ; Από πού εμπνέεστε κάθε φορά;

Α&Ι … Εμπνεόμαστε από την καθημερινότητα. Από όλα όσα συμβαίνουν γύρω μας, στην κοινωνία, αλλά και στους ανθρώπους που βαδίζουν δίπλα μας.

Πιστεύουμε ότι η φύση και ο άνθρωπος, είναι οι δύο ανεξάντλητες πηγές της έμπνευσης μας. Ευαισθητοποιούμαστε από μια είδηση που διαβάσαμε, από μια συζήτηση μεταξύ δυο κοριτσιών στο τρένο για την αγάπη, από την έκφραση μιας παρέας σε ένα τσιπουράδικο, από την ουρά στην τράπεζα κι από τα μάτια ενός περαστικού στο δρόμο που κουβαλάει τα ψώνια της ημέρας, μιας ηλικιωμένης που κόβει ένα λουλούδι από έναν φράχτη, από τη μυρωδιά της θάλασσας, του βουνού, της γειτονιάς. Από απλά πράγματα, που όμως μας αγγίζουν. 

 

 

Φ.Κ  Η  κοινωνία υποφέρει ….ζει μια μακρόχρονη κρίση που εκτός από την οικονομική δυσκολία έχει τσακίσει και την ελπίδα για γρήγορη ανάσταση του ηθικού της . Από ότι γνωρίζω έχετε άποψη, κάτι που και εγώ θεωρώ απαραίτητο για να αλλάξουμε την Ελλάδα προς το καλύτερο .Τι έχετε να πείτε στους νέους της ηλικία σας και σε όλους εκείνους  που περνάνε τόσο δύσκολα;

Ι&Α…Είναι αλήθεια πως έχει τσακιστεί το ηθικό πρώτα από όλα, και υπάρχει η αίσθηση ότι ακόμα και να προσπαθήσεις για να απαλλαγείς από τις συνθήκες που σε πάνε πίσω, στα όνειρα σου αλλά και στην επιβίωση, θα είναι μάταιο.

Αυτό είναι το χειρότερο, διότι πιστεύουμε ότι η αλλαγή δεν μπορεί να έρθει , αν δεν το βάλεις σκοπό. Ίσως να μην καταφέρεις το 100% των στόχων, σου, αλλά κάτι θα καταφέρεις. Η απραξία και η παθητικότητα, σε κρατάει στάσιμο, στο μηδέν. Τώρα που πια δεν έχουμε να χάσουμε και κάτι, είναι η στιγμή που το παίρνουμε απόφαση.

Αλλά είναι ανάγκη να φτάνουμε στο σημείο «μη χειρότερα» για να κινητοποιηθούμε? Ακόμα και μια κουβέντα, είναι μια προσπάθεια για την αλλαγή. Και το λέμε διότι έχει πέσει σιωπή, ενώ από μέσα μας βράζουμε! Είναι η ώρα να ακουστεί η φωνή μας. Αυτό το λέμε στο τραγούδι μας «Εδώ Λαός», που είναι στην ουσία η κραυγή της Ελλάδας.

Η φωνή θα ακουστεί, αυτό είναι βέβαιο. Πρέπει να εκφράζουμε τα παράπονά μας, την αντίθεσή μας, όχι να καθόμαστε απελπισμένοι και σιωπηλοί. Το μωρό, όταν πεινάσει, διεκδικεί με τη φωνούλα του και το κλάμα του το στήθος της μάνας του. Ειδικά στους νέους, θέλουμε να πούμε, όντας κι εμείς αυτής τη γενιάς, ότι πρέπει να είμαστε μπροστάρηδες.

Γιατί η κρίση δεν περνά με έναν μαγικό τρόπο, ειδικά όταν την ανακυκλώνουν με μνημονιακά μέτρα. Και ο χρόνος κυλά αδυσώπητα. Μετράμε 10 χρόνια ήδη. Δεν γίνεται να περιμένουμε άλλο, βλέποντας τα όνειρα μας για οικογένεια και αξιοπρεπή ανεξάρτητη διαβίωση να χάνονται μέρα με τη μέρα . Η φωνή μας πρέπει να ακουστεί, και θα ακουστεί. Ήδη έχουμε φτάσει στο να ξανα ζητάμε πάλι ΨΩΜΙ(δουλειά), ΠΑΙΔΕΙΑ (εκπαίδευση, για να μην καταλήξει η νέα γενιά ανειδίκευτη). Ας το προλάβουμε, μην φτάσουμε και στο σημεία να αναζητάμε την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ.

 

 

Φ.Κ Κορίτσια που μπορούμε αυτό το διάστημα να σας απολαύσουμε  ;

ΑΠ…: Ετοιμάζουμε μια συναυλία με την ορχήστρα μας «Ορχήστρα Σπανομάρκου» αφιέρωμα σε Έλληνες συνθέτες, όπου θα συμπεριλαμβάνονται επίσης και δικά μας κομμάτια, και θα παρουσιαστεί σε μουσική σκηνή, όλες οι λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν στο facebook! 

 

Φ.Κ Έχετε ποτέ επισκεφτεί το νησί μας την Σαλαμίνα ;

ΑΠ …Δυστυχώς όχι μέχρι στιγμής, λόγω του πολύ φορτωμένου μας προγράμματος. Όμως το ονειρευόμαστε ως απόδραση, λόγω της ομορφιάς και της ιστορίας της!

 

Φ.Κ  Αρήτη και Ιωάννα Θα είμαι εκεί και σας   περιμένω να σας ξεναγήσω στις ομορφιές και τα πολλά ιστορικά σημεία του νησιού μας . Θα  ήθελα να σας ευχαριστώ από καρδιάς και εκ μέρους του ΣΑΛΑΜΙΝΙΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ να σας ευχηθώ ότι καλύτερο στα σχέδια σας, αγάπη, υγειά και ωραίες ιδέες που θα σας δίνουν  πρωτιές σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Και ελπίζω να υπάρξει κάποια στιγμή  και βράβευση ήθους ….που την  δικαιούστε.

Α&Ι …Ευχαριστούμε θερμά, ήταν πολύ ενδιαφέρουσες όλες οι ερωτήσεις αγαπητέ μας Φίλιππε, μας συγκινούν οι ευχές σου! Για εμάς, η μεγαλύτερη βράβευση, είναι να δούμε το χαμόγελο να έρχεται και πάλι μόνιμα στα χείλη του κόσμου. Βοηθάμε όσο μπορούμε, και μακάρι να εμψυχώσει και να δώσει λίγο κουράγιο σε κάποιους η μουσική μας, να κάνουν το τόλμημα της διεκδίκησης ενός καλύτερου μέλλοντος.

 

Φ.Κ  Το ΣΑΛΑΜΙΝΙΩΝ ΒΗΜΑ και εγώ σας ευχαριστώ  και ευχόμαστε στην επόμενη   συνέντευξη να αναφερθούμε σε περισσότερα, και  για ακόμα  σημαντικότερες   νέες  Βραβεύσεις  σας.

  • Όταν ακούς από νέους ανθρώπους που ξεχειλίζουν  ταλέντου ….χωρίς ενδοιασμούς   ..να σχολιάζουν με σοβαρότητα και να προβληματίζονται , αλλά και  να  εκφράζουν  πολιτικές  θέσεις… τότε ΝΑΙ …ελπίζεις ,και πιστεύεις ότι μπορούν νέοι σαν την Αρετή και την Ιωάννα ,να αλλάξουν προς το καλύτερο στην πατρίδα μας
  • ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΗΝ ΑΡΕΤΗ ..ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΗΝ ΙΩΑΝΝΑ ΜΑΣ 

…………………………………………………..ΦΙΛΙΠΠΟΣ. ΚΑΡΑΚΩΣΤΑΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί αφου εγκριθεί πρώτα απο τον διαχειριστή για την αποφυγή υβριστικού η προσβλητικού περιεχομένου.