Το Σαλαμινίων Βήμα είναι μια έντιμη προσπάθεια, ανιδιοτελής, που αξίζει την στήριξή σας.

Γράφει ο Μάνος Κιλημάντζος…

Το καβουράκι στάθηκε σαστισμένο στου γιαλού τα βοτσαλάκια…

Ο πατέρας κάβουρας να τρέχει κούτσα-κούτσα στην Ραφήνα για να πετύχει την κυρία καβουρίνα που άρχισε τις «βρωμίτσες» με τον σπάρο τον ξενύχτη !!!

Το αδελφάκι του μάλλον τα είχε γραμμένα όλα.

Τον είχε καταλάβει από πριν τι «γράψας» ήτανε όταν τον είχαν πλακώσει 3 καραβιδάκια στο ξύλο , εκεί στο νηπιαγωγείο και το αδελφάκι του έκανε τον … ροφό.

Μόνο του λοιπόν το καβουράκι μας. Είναι προβλήματα αυτά για ένα μικρό καβουράκι; Μπα !

Καλύτερα μία βολτίτσα να ξαλεγράρει είναι ότι καλύτερο!

Σκούπισε τα καβουρένια δάκρυα από τα γουρλωτά μάτια του και πηδώντας από τα βοτσαλάκια μπήκε στο νερό. Πως άλλως τε να φανούν δάκρυα μέσα σε έναν υδάτινο κόσμο ;

Διέσχισε την κροκάλα , είπε καλημέρα στον κύριο σκούληκα που έσκαβε το λαγούμι του στην άμμο.

Προχώρησε πιο μέσα , έπαιξε με την «μαλούπα» , χάζεψε τα κοπαδάκια της αθερίνας , τσίμπησε λίγο φύκι για κολατσιό.

Ο κυρ χτάποδας εκεί παραδίπλα , μπορεί να ήταν τέλεια καμουφλαρισμένος (περιμένοντας τρυφερά καβουράκια να περάσουν από το στέκι του), αλλά το καβουράκι μας έχει κάτι ματάρες νά !!!

Είδε την ανεπαίσθητη κίνηση. Κατάλαβε ! Μικρό το καβουράκι μας , αλλά όχι χαζό! Ίσα ρε !!! Σε τα μας ;;;;

Πήγε παραπέρα. Η αμμούδα διαδέχτηκε την τραγάνα.

Το φως της ημέρας άρχισε να «σβήνει» μέσα στα στρώματα του νερού.

Σκιές διέκοψαν τις ακτίνες του φωτός! Το καβουράκι τρόμαξε !

Είχε βαθύνει πολύ ! Οι σκιές, σβέλτες, δυνατές, πεινασμένες, ερευνητικές !

Κίνδυνος ! Κίνδυνος ! Κίνδυνος !

Το καβουράκι συνειδητοποίησε ότι μία βόλτα στον βυθό δεν είναι χωρίς κινδύνους!

Κάτσε να πάμε στα ρηχά ! Εδώ βρωμάει μπαρούτι ! ………………….. «Θανάση , με Γραιγολεβάντε , ψιλόβροχο και ανταριασμένη θάλασσα , είναι το τέλειο σκηνικό! Θα τα τσακίσουμε σήμερα !»

Εεεεπ! Τι είναι αυτό;; Μιλάνε τα καβουράκια ;;; Κι αν μιλάνε μπορεί να τα λένε και Θανάση ;;;;; Όοοοχι !!!

Δεν είναι καβουράκια ! Εκείνοι οι δύο τρελλοί είναι ! Αδελφικοί φίλοι από τα εφηβικά τους χρόνια!

Ο Μάνος και ο Θανάσης !

Που τους βρίσκεις , που τους χάνεις μέσα στην βάρκα.

Με κρύα , με βροχές , με ανέμους, τυλιγμένοι με τις νιτσεράδες τους, καπνίζοντας το βρεμένο τσιγάρο τους , κόβουν βόλτες με την συρτή ψάχνοντας για κυνηγούς , τονάκια , λίτσες , λούτσους , παλαμίδες , σπάθες , μπακαλιαράκια , λαυράκια και άλλα τέτοια ζουλάπια του νερού.

Η περίπτωσή τους , μάλλον αντικείμενο της ψυχιατρικής επιστήμης !

Ο κόσμος σπίτι του , στην ζέστη του , απολαμβάνει το Χειμωνιάτικο πρωϊνό, αλλά εκείνοι μέσα στο νερό, χαμένοι στην ευτυχία τους , κυκλωμένοι από την Γαλανή !

Αρμενίζει το σκαφάκι , σιγά σιγά! Στην πρύμη του δυο καλάμια απλωμένα , στηριγμένα στις θήκες τους, με τους μηχανισμούς τους φορτωμένους καλή μεσηνέζα, σέρνουν το ψεύτικο ψαράκι-δόλωμα 30-40 μέτρα πιο πίσω.

Μέσα στην βάρκα οι δυο σύντροφοι έχουν πιάσει τα δικά τους , πίνοντας καφέ από το θερμός με υπόκρουση το σιγανό γουργουρητό της εξωλέμβιας.

Και ξαφνικά … το καλάμι μου λυγίζει ! Λυγίζει πολύ! Τα χαλαρωμένα φρένα του μηχανισμού του αρχίζουν το «τραγούδι» τους! Ο Θανάσης που τιμονεύει κάνει «κράτει».

Αρπάζω το καλάμι στα χέρια. Έχει ψάρι ! Κάνει ντούκες, λυσσάει! Το κουμαντάρω , πότε μαζεύοντας και πότε αφήνοντας τα φρένα , μην μου τα σπάσει όλα και φύγει! Κάποια στιγμή έρχεται δίπλα στην βάρκα.

Παλαμίδα ! Καλή !

Απόχη και μέσα στην βάρκα. Ένα μπέρδεμα απίστευτο! Απόχη , ψάρι , ψεύτικο δόλωμα , όλα ένα κουβάρι στον πάτο της βάρκας. Κόβω με το μαχαίρι λίγα «μάτια» της απόχης και πάω να βγάλω την σαλαγκιά από το στόμα της παλαμίδας.

Με εκδικήθηκε ! Μου έπαιξε μία δαγκωνιά που βέλαξα ! Πάει κι αυτό και η παλαμίδα στο ψυγείο! Ξανά απλώνω το εργαλείο και συνεχίζουμε! Σε λίγο ξανά το καλάμι χτυπιέται !

Αϊντε πάλι τα ίδια , με ένα χαμόγελο μέχρι τα αυτιά ! Όχι απόχη πλέον! Πρώτον την έχω κάνει κουρέλι με το μαχαίρι και δεύτερον … πολλή βαβούρα βρε παιδί μου.

Η νέα μέθοδος είναι όπως έρχεται με φόρα , κατ ευθείαν μέσα στην βάρκα . Δεν περίμενα ότι θα εφαρμόσω αρχές Ζιου Ζίτσου στο ψάρεμα …. Το ψυγείο γεμίζει και τα χαμόγελα πληθαίνουν!

Τώρα λυγίζει το καλάμι του Θανάση. «Μάνο μάζευε εσύ ! Εγώ κρατάω το τιμόνι». Δεν με χάλασε καθόλου !!!!! Πιάνω το καλάμι στα χέρια.

Η πρακτική μου είναι να σφίγγω λίγο τα φρένα για να «καρφώσω» το ψάρι και μετά να λύνω η να σφίγγω , ανάλογα με την δύναμη του ψαριού. Λάθος με καλάμι που δεν έχω ρυθμίσει εγώ!

Ο Θανάσης συνηθίζει να ψαρεύει με σφικτά τα φρένα. Πάω να καρφώσω αλλά ….

Δεν είχε «ανοχές» η μεσηνέζα και με ένα τσακ , πάει το ψάρι! Μας χαιρέτησε και πάει για τα βαθιά… Μπινελίκια στον Θανάση με την εκνευριστική του τακτική. «Βλάκα ! Αφού σηκώνω εγώ , θα ρυθμίσω και τα δυο καλάμια όπως θέλω εγώ!». Γειά σου ψάρι! Πάλεψες όμορφα και νίκησες !

Καλό σου ταξίδι ! Συνεχίζουμε και το ψυγείο γεμίζει παλαμίδες. Πέσαμε στην εποχή τους!

Είναι η αμοιβή όσων αγνοούν το κρύο και την βόλεψή τους και ξανοίγονται στον «οίνοπα Πόντο» !!! Τριγυρνάμε γύρω-γύρω από τα αραγμένα στα ανοιχτά καράβια που περιμένουν να φορτώσουν πετρέλαιο από το διυλιστήριο. Χάσιμο ! Ηρεμία ! Το απόλυτο χαλάρωμα! «Ρε Μάνο , αρκετά πιάσαμε. Δεν βγαίνουμε έξω σιγά σιγά; Έχει δυναμώσει και η βροχή!» Σωστή η σκέψη του Θανάση.

Το ψάρεμα δεν είναι για χόρταση! Ούτε πάμε για να «αδειάσουμε» την θάλασσα. Όσα πιάσαμε καλά είναι . Τα άλλα άστα να αρμενίσουν, να έχουμε και την άλλη φορά. Βέβαια η σκέψη σωστή , αλλά δεν είμαι σίγουρος ότι είναι εντελώς αγνή ! Τον ξέρω τόσα χρόνια τον Θανάση!

Το μυαλό του είναι ανοιχτό βιβλίο για μένα και αυτήν την στιγμή μέσα στο μυαλό του βλέπω την εικόνα της θεϊκής τυρόπιτας που φτιάχνει ο φούρνος εκεί στους Αγίους Θεοδώρους !!!

Όπως και νά ’χει το ψάρεμα τελείωσε. Πλώρη για την ακτή , να βγάλουμε την βάρκα στο τρέϊλερ , να την δέσουμε , να την πλύνουμε , να την σενιάρουμε και να πάμε σπίτια μας (περνώντας βέβαια από τις …τυρόπιτες). ……………

Το καβουράκι είδε άλλη μία μεγάλη σκιά στην επιφάνεια. Είναι η βάρκα μας που βγαίνει στα ρηχά. Γειά σου καβουράκι.

Μην δακρύζεις άλλο ! Τα τερτίπια των μεγάλων είσαι μικρό ακόμη για να τα παίρνεις στα σοβαρά. Τα λέμε ξανά σε καμιά βδομάδα !

Μάνος Κιλημάντζος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί αφου εγκριθεί πρώτα απο τον διαχειριστή για την αποφυγή υβριστικού η προσβλητικού περιεχομένου.