Το Σαλαμινίων Βήμα είναι μια έντιμη προσπάθεια, ανιδιοτελής, που αξίζει την στήριξή σας.

Ελάχιστα υπολείμματα μεσαιωνικού πύργου στον αρχαιολογικό χώρο Ρειτών.


Τοποθεσία & Στρατηγική Σημασία

Οι Ρειτοί ήταν δύο τεχνητές λίμνες που σχηματίστηκαν από πηγές στις δυτικές παρυφές του Όρους Αιγάλεω, γύρω στα 300 μέτρα βόρεια της ακτής και αποτελούσαν το σύνορο μεταξύ Ελευσίνας και Αθήνας. Η βόρεια λίμνη ήταν αφιερωμένη στη θεά Δήμητρα, ενώ η δεύτερη στην κόρη της Περσεφόνη.

tower Rheitoi. Πύργος Ρειτών

Κάτοικοι της περιοχής Σκαραμαγκά αναφέρουν ότι και οι δύο λίμνες υπήρχαν μέχρι και τη δεκαετία του 1950. Τις περιγράφουν ως πραγματικούς υδροβιότοπους, με πεντακάθαρα νερά, γεμάτες ψάρια, και καταφύγιο πουλιών. Στη συνέχεια όμως η βόρεια λίμνη, γνωστή ως Κεφαλάρι, αποστραγγίστηκε και επιχωματώθηκε για να γίνουν τα διυλιστήρια Ασπροπύργου. Η νότια λίμνη, της Περσεφόνης, διατηρείται μέχρι σήμερα, είναι γνωστή ως -η βαρέως μολυσμένη- Λίμνη Κουμουνδούρου και εντοπίζεται στα σύνορα του σύγχρονου Δήμου Χαϊδαρίου με τον Δήμο Ασπροπύργου.

tower Rheitoi. Πύργος Ρειτών

Δομικά, Αρχιτεκτονικά, Οχυρωματικά Στοιχεία

O πύργος σήμερα είναι εντελώς δυσδιάκριτος. Ο Langdon τον συμπεριλαμβάνει στη λίστα με τους “Mortared Towers of Central Greece: An Attic Supplement ” και τον περιγράφει με διαστάσεις 8.80m✖12.55m και ύψος μέχρι 1.2m. που δύσκολα επιβεβαιώνονται σήμερα καθώς ένα μεγάλο μέρος έχει σκεπαστεί με χώματα.

Από τα λίγα υπολείμματα είναι φανερό ότι πρόκειται όντως για μεσαιωνική κατασκευή. Κατά την αρχαιότητα στο σημείο υπήρχε φρούριο και φάρος που μάλλον συνέχισαν να υπάρχουν σε κάποια μορφή και κατά τους μεσαιωνικούς χρόνους.

tower Rheitoi. Πύργος Ρειτών

Στο χώρο έχουν βρεθεί λίγα κεραμικά ευρήματα Ρωμαϊκής και Βυζαντινής προέλευσης. Θα τον κατατάξουμε λοιπόν με κάποια επιφύλαξη στους Βυζαντινούς. Ακριβέστερη χρονολόγηση του «πύργου» είναι αδύνατη.

Πηγές

  • M. K. Langdon, (survey 1986), The Mortared Towers of Central Greece: An Attic Supplement, The Annual of the British School at Athens, Vol. 90, Centenary Volume (1995), p.477
  • Φωτογραφίες και πληροφορίες, μετά από επιτόπου επίσκεψη, από τον κ. Ιωάννη Δέδε 
  • Αναστασία Λερίου, Η Δυτική Αττική κατά την αρχαιότητα, ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί αφου εγκριθεί πρώτα απο τον διαχειριστή για την αποφυγή υβριστικού η προσβλητικού περιεχομένου.