Το Σαλαμινίων Βήμα είναι μια έντιμη προσπάθεια, ανιδιοτελής, που αξίζει την στήριξή σας.

Πάνος Καλουδάς

Ο Πάνος Καλουδάς γεννήθηκε στην Αλεξάνδρια της Αιγύπτου. Το 1961 ήρθε στην Ελλάδα μαθητής ακόμα της Β’ τάξης του δημοτικού σχολείου.

Σπούδασε στο πανεπιστήμιο οδοντιατρική και πήρε  το πτυχίο του, αλλά δεν το χρησιμοποίησε ποτέ γιατί ήδη τον είχε κερδίσει ο κινηματογράφος. Αφού από τις αρχές του 1972 πολύ νέος ακόμη, άρχισε να εργάζεται στην ‘’Φίνος Φιλμ’’ ως βοηθός σκηνοθέτη και διορθωτής κειμένων (σεναρίων).

Υπήρξε βοηθός του Αλέκου Σακελλάριου, του Ντίνου Δημόπουλου, του Γιάννη Δαλιανίδη, του Πάνου Γλυκοφρύδη και άλλων σπουδαίων μας σκηνοθετών, πλάι στους οποίους έμαθε κινηματογράφο.

Σπούδασε όμως και κινηματόγραφο και στην Σχολή Σταυράκου, καθώς και στην Ideck (Παρίσι) αισθητική κινηματογράφου και μοντάζ.

Με τη στήριξη του σπουδαίου Φιλοποίμενος Φίνου που τον είχε σαν παιδί του.

Από τα οκτώ του χρόνια είχε αρχίσει να μαθαίνει κιθάρα. Σπούδασε στο εθνικό Ωδείο της Ασπασίας Κανατσούλη κιθάρα και πιάνο. Και στα 16 του χρόνια το 1971, δημιουργεί ένα δικό του μουσικό συγκρότημα. Ένα χρόνο αργότερα με το συγκρότημα του, τους καλούν να παίξουν σε μια ταινία της F.F. με την Αλίκη Βουγιουκλάκη και τον Αλέκο Αλεξανδράκη, την ‘’Μαρία της Σιωπής’’. Όπου γοητεύεται από την όλη αυτή μαγευτική διαδικασία και αποφασίζει να μπει στον κινηματόγραφο χτυπώντας την πόρτα του Φιλοποίμενος Φίνου.

Παράλληλα με την Σχολή Σταυράκου (και την οδοντιατρική) γράφεται και σε δυο σχολές της Αθήνας (ΑΚΕΜ και Δημ/κο Εργαστήρι) για να σπουδάσει και δημοσιογραφία, που ήταν η άλλη του μεγάλη αγάπη.

Πρώτη εφημερίδα που εργάστηκε το 1974, ήταν η ‘’Ακρόπολη’’. Ακλούθησε η ‘’Απογευματινή’’, η ‘’Εσπερινή’’, η ‘’Μεσημβρινή’’ της Βλάχου, η ‘’Γνώμη’’, ‘’24 ώρες’’ και αρκετές ακόμη. Ενώ παράλληλα έγραφε καλλιτεχνικά θέματα σε περιοδικά της εποχής (‘’Θησαυρός’’-‘’Ντόμινο’’-‘’Φανταζιο’’) Ενώ εργάστηκε και με τον ‘’Ταχυδρόμο’’.

Στον κινηματογράφο έγραψε τα σενάρια και σκηνοθέτησε 12 ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους αποσπώντας αρκετά διεθνή βραβεία και διακρίσεις.

Το 1977 αποχωρεί από την ‘’Φίνος Φιλμ’’ μετά το θάνατο του Φίνου. Είχε όμως από τον Σεπτέμβρη του 1974, με παρέμβαση του Φίνου, προσληφθεί στην ΕΡΤ ως Σύμβουλος του 1ου Γενικού Διευθυντή της μεταπολίτευσης, του Δημήτρη Χορν, και αργότερα σύμβουλος του Άγγελου Βλάχου. Ενώ από το 1976 και μετα εργάστηκε στο δημοσιογραφικό δυναμικό της ΕΡΤ στον τομέα της ενημέρωσης.

Έχει δε ασχοληθεί και με την συγγραφή. Στο χώρο του βιβλίου εμφανίζεται το 1977 γράφοντας την βιογραφία του Φιλοποίμενος Φίνου και αμέσως μετά το ίδιο χρόνο την βιογραφία της ρεμπέτισσας Ρόζας Εσκενάζυ, και ακλουθούν πενήντα δύο βιβλία ιστορικού και λογοτεχνικού περιεχομένου, όπως: ‘’Η Μετανάστευση’’, ‘’Η Ιστορία Του Ελληνικού Κινηματογράφου’’, ‘’Το Ταξίδι’’, ‘’Καλή σου μέρα Ελευθερία’’, ‘’ Η Φυγή’’ (Μυθιστόρημα), ‘’ Οι χαμένες Πατρίδες’’ (τριλογία), ‘’ Η ιστορία του Ρεμπέτικου τραγουδιού’’, ‘’ Η ιστορία της Ελληνικής Τηλεόρασης’’, ‘’ Ιστορίες από την χαμένη Πατρίδα’’, ‘’ Χρώματα στο Πεντάγραμμο’’, η Βιογραφία του βαρύτονου Τζον Μοδινού και αρκετά ακόμη (παραθέτουμε δείγμα συγγραφικού έργου) .

Έχει βραβευτεί από την Ακαδημία Αθηνών, από το πανεπιστήμιο της Σορβόννης, από τους προέδρους της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Τσάτσο και Κωνσταντίνο Καραμανλή, από τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό, από τον Δήμο Αθηναίων κ.α.

Είναι γιος του γνωστού Αλεξανδρίνου διπλωμάτη και βαμβακέμπορου μετά, Μιχαήλ Καλουδά, και της Καθηγήτριας του πανεπιστήμιου Μαρίας Βογιατζή-Καλουδά και ανιψιός της Βιργινίας Χωρέμη-Μπενάκη.

Μίλαει Αγγλικά-Ιταλικά-Αραβικά-Βουλγάρικα.

Είναι μέλλος της Εταιρίας Ελλήνων Σκηνοθετών, της ΕΣΠΤ, της Ένωσης Ευρωπαίων Λογοτεχνών, της Ένωσης Ανταποκριτών Ελληνικού Τύπου του εξωτερικού, της Ένωσης Ιδιοκτητών Περιοδικού Τύπου και της Α.Ε.Π.Ι. με την στιχουργική του ιδιότητα.

Εκδότης και ιδιοκτήτης των εφημερίδων: ’’Αθηναϊκή Ηχώ’’-‘’ Αιδηψός και περίχωρα’’-‘’Ευβοϊκή Ηχώ’’- ‘’Νέα του Απόδημου’’.

Είναι πατέρας ενός γιού  αποφοίτου ΑΕΙ οικονομικών σπουδών .

 

 

Με Μια Ματιά