Το Σαλαμινίων Βήμα είναι μια έντιμη προσπάθεια, ανιδιοτελής, που αξίζει την στήριξή σας.

ΜΠΟΥΤΣΗ ΜΑΡΙΑ

     Γεννήθηκα στη Σαλαμίνα όπου τελείωσα την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Το 1988 πήρα πτυχίο γραφιστικής και διακοσμητικής από το Ισπανικό Επαγγελματικό Ινστιτούτο  «C.E.A.C.».  Τώρα φοιτώ στο ΕΑΠ στο τμήμα Ελληνικός Πολιτισμός.

Από το 1982 μέχρι σήμερα  συμμετέχω με ποικίλους τρόπους στην οργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων του Δήμου καθώς και συλλόγων στη Σαλαμίνα.

Το 1983 σε διαγωνισμό αφίσας που διοργάνωσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ήμουν μέσα στους έντεκα  πρώτους διακριθέντες  Έλληνες.  Έχω λάβει μέρος σε ομαδικές εκθέσεις ζωγραφικής, στην Αθήνα και Σαλαμίνα.

Το διάστημα 1983-1985 ήμουν ενεργό μέλος της πολιτιστικής επιτροπής νέων του Δήμου Σαλαμίνας. Από το 1985-1987 ενεργό μέλος της Ομάδας «Το Θέατρο των Ιδεών». Το 1988-1990 διετέλεσα Έφορος  στη  βιβλιοθήκη  του Ε.Ε.Σ.Σ. «Ο Ευριπίδης».  Το 1995-1998 υπήρξα ενεργό μέλος της ομάδας  Γραμματειακής υποστήριξης του «Προγράμματος  προληπτικής καρδιολογίας» της «Παγκόσμιας οργάνωσης Υγείας» που έγινε στη Σαλαμίνα με επικεφαλή τον Σαλαμίνιο καθηγητή – καρδιολόγο Σπύρο Κριτσίκη.  Το διάστημα 1998-2000 διετέλεσα Γενική Γραμματέας στο σύλλογο Α.Μ.Ε.Α Σαλαμίνας.  Το 1997-2001 υπήρξα μέλος της Κινηματογραφικής Λέσχης Σαλαμίνας. To 1987 έως σήμερα μέλος στον Σύλλογο Αιαντίς και στη συνέχεια μέλος του Διεθνούς Ιδρύματος Σαλαμίς.

Το 1996 μαζί με τον Ηλία Δρίβα, έγραψα το βιβλίο με τίτλο «Κατάλογος Έργων Σαλαμινίων  Συγγραφέων» που εκδόθηκε στη Σαλαμίνα και τα έσοδα αυτής της έκδοσης δόθηκαν εξ’ ολοκλήρου στο Σύλλογο Α.Μ.Ε.Α. Σαλαμίνας για ενίσχυσή του.  Έχω επιμεληθεί το κείμενο του δίγλωσσου  24σέλιδου τουριστικού φυλλαδίου της Σαλαμίνας, που εκδόθηκε το 2004 από τη βιβλιοθήκη του Δήμου Σαλαμίνας. Επίσης έχω επιμεληθεί το κείμενο του 16σέλιδου φυλλαδίου που αφορά την ζωή του μεγάλου νεοέλληνα ποιητή Άγγελου Σικελιανού στη Σαλαμίνα, που εκδόθηκε το 2006 σε συνεργασία, της Εφορίας Νεοτέρων Μνημείων με την Βιβλιοθήκη του Δήμου Σαλαμίνας.  Κατά καιρούς έχω συνεργαστεί με διάφορους τουριστικούς οδηγούς: (ΔΙΑΚΟΠΕΣ, ΑΔΑΜ, ΕΛΛΑΔΑ, TOUBIS, EXPLORER, GRECCO CARD, WHO IS WHO, κ.λ.π. γράφοντας ή δίνοντας διάφορα ιστορικά, λαογραφικά ή πολιτιστικά στοιχεία που αφορούν την Σαλαμίνα.  Επίσης έχω συνεργαστεί με διάφορους συγγραφείς, δίνοντας  πληροφορίες για βιβλία που έχουν γραφτεί κατά καιρούς για την Σαλαμίνα καθώς και μουσικά βιβλία, δίνοντας βιογραφικά Σαλαμινίων μουσικών και οργανοπαικτών. Τώρα βρίσκεται υπό έκδοση το βιβλίο μου για τον βάρδο του δημοτικού μας τραγουδιού Γιώργο Παπασίδερη.  Κατά καιρούς αρθρογραφούσα στην τοπική εφημερίδα «Νέα Σαλαμίνα» και από το 2006 έως το 2011 αρθρογραφούσα μόνιμα στην τοπική εφημερίδα «Πολίτης με δικαίωμα».  Επίσης έχω αρθρογραφήσει στα περιοδικά «΄Ερευνα» και «Ρυθμοί» και στο διαδικτυακό περιοδικό www.animartists.com. Τώρα αρθρογραφώ στην διαδικτυακή εφημερίδα salaminionvima.gr.

Έχω συμμετάσχει σε εννέα  τηλεοπτικές εκπομπές: Το 2000 στο TV Magic «Η Σαλαμίνα άλλοτε και τώρα» του Γιώργου Σπύρου, το 2001 στην ΕΤ-1 «Όπως μας αρέσει» της Δήμητρας Κουντούνα, το 2001 στην ΕΤ-1 «Ελληνομανία» του Χρήστου Μυλωνά, το 2001στο High Channel, «Μουσική Παράδοση» του Γιώργου Μπολολιά, το 2006 στο STAR «Μπορώ» της Άννας Δρούζα, το 2007 στον ALPHA, «Κοίτα τι έγινε» (αφιέρωμα στον Γ. Παπασίδερη και Ρ. Εσκενάζυ)  της Σεμίνας Διγενή, το 2008 στη ΝΕΤ «Έχει γούστο» (αφιέρωμα στον Γ. Παπασίδερη) της Μπίλιω Τσουκαλά, το 2009 στη ΝΕΤ «Μένουμε Ελλάδα», το 2014 στην ΕΡΤ-1 «Το αλάτι της γης» (αφιέρωμα στον Γ. Παπασίδερη) του Λάμπρου Λιάβα.

Επίσης έχω βοηθήσει στην οργάνωση τριών τηλεοπτικών εκπομπών στη Σαλαμίνα, όπως: Το 2003 στην ΕΡΤ-1, «Μουσική Παράδοση» του Παναγιώτη Μυλωνά, το 2007 στο SKY, «Τι μαγειρεύει ο γείτονας» της Μυρσίνης Λαμπράκη,

το 2008 στο MEGA, «Μπουκιά και συχώριο» του Ηλία Μαμαλάκη.  Tο 2007 συνεργασία για την τηλεταινία παραγωγής του Δήμου Σαλαμίνας, με θέμα: «Σαλαμίνα με οδηγό το παρελθών» της Βέρας Γκούμα. Επίσης εμπλουτισμό με κείμενα και φωτογραφίες του Διαδικτυακού Κόμβου της «Νήσου Σαλαμίνας», www.salamina-online.com

Την περίοδο 1987-1993 ήμουν Αναπληρωματικό Μέλος στην Πολιτιστική Επιτροπή και κατόπιν Πολιτιστικό Κέντρο  του Δήμου Σαλαμίνας βοηθώντας  σημαντικά στην διοργάνωση διαφόρων πολιτιστικών εκδηλώσεων του Δήμου.

Από το 1993 -1999 εργάστηκα ως υπάλληλος στη Δημοτική Επιχείρηση Πολιτι-

σμού και Ανάπτυξης Σαλαμίνας (Δ.Ε.Π.Α.Σ) και τέλος από το 1999 έως σήμερα εργάζομαι ως επιμελήτρια στη Βιβλιοθήκη – Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Ιστορίας του Δήμου Σαλαμίνας.  Η βοήθειά μου υπήρξε καθοριστική στην ίδρυση και λειτουργία της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, του Λαογραφικού Μουσείου καθώς και της Χορευτικής Ομάδας του Λαογραφικού Μουσείου. Η χορευτική ομάδα με την βοήθειά μου έχει συμμετάσχει σε τηλεοπτικές εκπομπές και σε δεκάδες φεστιβάλ και εκδηλώσεις ανά την Ελλάδα και την Κύπρο, προβάλλοντας αποκλειστικά τα έθιμα τους χορούς και τα τραγούδια της Σαλαμίνας. Από το 1999 έως και σήμερα έκανα ξεναγήσεις σε διάφορα γκρουπ και σχολεία που επισκέπτονταν το νησί μας. Επίσης η βοήθειά μου υπήρξε καθοριστική στην ίδρυση και λειτουργία του Μουσείου του ποιητή  Άγγελου Σικελιανού στη Σαλαμίνα.

 

ΜΑΡΙΑ Ι. ΜΠΟΥΤΣΗ

Με Μια Ματιά