Το Σαλαμινίων Βήμα είναι μια έντιμη προσπάθεια, ανιδιοτελής, που αξίζει την στήριξή σας.

ΜΑΡΙΟΣ ΚΑΡΑΚΑΤΣΑΝΗΣ

Ο Μάριος Καρακατσάνης γεννήθηκε στις 29 Μαρτίου του  1978 στον Πειραιά. Ανήσυχος από μικρό παιδί, τον έλκυε ανέκαθεν το παράξενο, το ανεξήγητο και το μεταφυσικό στοιχείο. Σε ηλικία 13 ετών ξεκίνησε το πρώτο του έργο: μια ποιητική συλλογή όπου περιέγραφε -με το δικό του πάντα προσωπικό στυλ- τις σκέψεις, τις ανησυχίες, την αγωνία του, αλλά και τις προσωπικές του εμπειρίες, ευχάριστες και δυσάρεστες. Μεγαλώνοντας, συνέχισε να γράφει ασταμάτητα, καταφέρνοντας να περιορίσει σημαντικά την δυσλεξία του αλλά και να την εκμεταλλευτεί, μεταφέρνοντας όλες τις εικόνες που είχε στο μυαλό του σε γραπτό λόγο, όσο δύσκολο κι αν ήταν.

Για το έργο του έχουν γίνει συνεντεύξεις σε πληθώρα γνωστών blogs και sites αλλά και τηλεοπτικά κανάλια με την Ναταλία Γερμανού στα οποία ο συγγραφέας εξηγεί τον προσωπικό του αγώνα για το πως μπόρεσε αν και δυσλεκτικός να γράψει και κατόπιν να παρουσιάσει ένα τόσο μεγάλο συγγραφικό έργο.

Έχει συνεργαστεί με τον Μιχάλη Σούμα ιδρυτή του ΡΟΚ συγκροτήματος ΌΝΥΞ το οποίο μεσουράνησε την δεκαετία του 1990 με πολλές επιτυχίες και ο οποίος μελοποίησε 18 ποιήματα του σε ροκ εκτέλεση από την προσωπική συλλογή του συγγραφέα και τα οποία κυκλοφορούν βιβλίο και cd μαζί.

Το καλοκαίρι του 2020 το βιβλίο του Άμυ μεταφράστηκε στα Αγγλικά και κυκλοφορεί από τον εκδοτικό οίκο Ontime Books με έδρα το Λονδίνο. Η οποία για οκτώ μήνες συνεχόμενα, ήταν στα top 10 σε πωλήσεις στην κατηγορία Horror References της Amazon ανάμεσα σε 32 εκατομμύρια τίτλους.  Μέχρι και σήμερα το βιβλίο παραμένει ακόμη αρκετά ψηλά στην λίστα της amazon, αφού ανήκει στην λίστα των TOP 50.

Στις 29/1/2022 υπέγραψε συμφωνία με έναν από τους μεγαλύτερους εκδοτικούς οίκους της Ινδίας, τον Pharos Media & Publishing PVT LTD.

Ο οποίος θα μεταφράσει το βιβλίο Amy the first Revelation (την Αγγλική έκδοση της Ελληνικής Άμυ) στις σημαντικότερες και πιο διαδεδομένες διαλέκτους με κυριότερη όλων τα Χίντι.

Επίσης έχει γράψει και παραμύθια για παιδιά, τα οποία με προσωπικά του έξοδα, τα έχει προσφέρει δωρεάν σε έντυπη αλλά και ακουστική μορφή σε ιδρύματα Αθήνας και Θεσσαλονίκης τα οποία νοσηλεύουν παιδιά με προβλήματα όρασης, ή με σύνδρομο Down. Όμως η φιλανθρωπική του δράση δε σταματά εκεί. Ενώνοντας συγγραφείς ή παίρνοντας ο ίδιος συμμετοχή, μοιράζουν δωρεάν σε νοσοκομεία και ιδρύματα τα έργα τους σε ασθενείς με χρόνια προβλήματα που έχουν ανάγκη από μια κίνηση ελπίδας αλλά και αγάπης. Ήταν μέλος της ομάδας «Το Ράφι της Αγάπης» όπου τον Οκτώβριο του ΄16 δημιούργησαν την 1η δανειστική βιβλιοθήκη στον σύλλογο οικογενειών για την ψυχική υγεία Θεσσαλονίκης.

Τέλος είναι τακτικό μέλος της Ένωσης Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος (Ε.Λ.Β.Ε) και της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών (Π.Ε.Λ)

Βιβλιογραφία:

 1. «Κούκλα/Ο φύλακας άγγελός μου» (Εντύποις, 2014).
 2. «Η Συμφωνία» (Εκδόσεις Όστρια 2014)
 3. «Το Ξύπνημα» (Εκδόσεις Όστρια 2014)
 4. «Εφιάλτες του μυαλού I» (Κυπριακός εκδοτικός οίκος Ανώνυμο, 2015).
 5. «Συμφωνία των 5» (Όστρια, 2016).
 6. «Για πάντα» (συλλογικό έργο με Εύα Παυλίδου – Όστρια, 2016).
 7. «Εφιάλτες του μυαλού IΙ» (Κυπριακός εκδοτικός οίκος Ανώνυμο, 2016).
 8. «Άμυ» (Εκδόσεις Λιβάνη 2017)
 9. «Το σπίτι του Κάιν» (Εκδόσεις Λιβάνη 2018)
 10. «Amy the first Revelation» (Εκδόσεις Ontime Books 2020)
 11. «Cimerian και μετα σκοτάδι» (Εκδόσεις Υδροπλάνο 2021)

Βραβεύσεις:

 • Στον πανελλήνιο διαγωνισμό «Βραβεία Λογοτεχνίας του Φανταστικού Larry Niven 2015» κέρδισε την τρίτη (3η) θέση για συγγραφή νουβέλας.
 • Στον πανελλήνιο διαγωνισμό «Ασημένια σελίδα 2015», έλαβε την πρώτη θέση με έπαινο στην κατηγορία διήγημα.
 • Στον πανελλήνιο διαγωνισμό «Βραβεία Λογοτεχνίας του Φανταστικού Larry Niven 2018» κέρδισε την τρίτη (2η) θέση για συγγραφή νουβέλας.
 • Στις 17 Ιουνίου του 2017 στο πρώτο συμπόσιο τέχνης της Unesco στην Ελλάδα με τίτλο «Made by Artist 4» όπου περιελάμβανε τη βράβευση τεσσάρων αντιπροσώπων τέχνης (ζωγραφική, γλυπτική), φωτογραφία, λογοτεχνίας) βραβεύτηκε από την Unesco στην κατηγορία λογοτεχνία.
 • Στις 4 Οκτωβρίου του 2019 ήταν επίσημος ομιλητής στον παγκόσμιο θεσμό του TEDx που διεξάχθηκε την Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα στην πόλη των Ιωαννίνων.
 • Στις 3 Δεκεμβρίου συμμετείχε στο 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Δημιουργικότητας που διεξάγει μέσω της Μεξικανικής τηλεόρασης Cadena Global από τις 3 έως και τις 5 Δεκεμβρίου του 2021. Με τη συμμετοχή 333 καλλιτεχνών και σημαντικών προσωπικοτήτων από 50 χώρες.
Με Μια Ματιά